ZA NAŠEG NAJUSPJEŠNIJEG ATLETIČARA ZAINTERESIRANI SU BROJNI STRANI KLUBOVI: Ako se i odlučim za treninge u stranom klubu, moje srce pripada Hrvatskoj

Naš najuspješniji atletičar, gimnazijalac Marino Bloudek ovih je dana pred velikim izazovima. Jedan je položiti državnu maturu, a drugi upisati fakultet i zatim se dobro pripremiti za europsko prvenstvo u Berlinu i svjetsko u Finskoj. Uza sve to čeka ga možda i najveća životna odluka – koji klub odabrati za profesionalno bavljenje atletikom. Jer, to mu je danas prioritet.

– Ja se definitivno vidim u profesionalnoj atletici, ona je dio mog života i kada govorimo o budućnosti, u tom smjeru planiram ići. Prvo položiti maturu, a onda upisati fakultet koji će mi omogućiti bavljenje profesionalnom atletikom – kaže nam Marino.

BROJNE PONUDE STRANIH KLUBOVA

San mu je studirati fizioterapiju, ali njega će, kaže, morati žrtvovati.

– Želim studirati nešto u čemu ću moći pomagati drugima, ali fizioterapija podrazumijeva mnogo prakse, vrijeme koje neću imati zbog treninga. Zato razmišljam o sportskom menadžmentu, a kasnije putem tečajeva dodatno se educirati i baviti fizioterapijom ili masažom. Atletika je prva – poručuje ovaj uspješni hrvatski sportaš. U medijima se već počelo spekulirati koji će klub odabrati, budući da su mnogi stranci zainteresirani za našeg „sina vjetra“.

Na upit je li se već odlučio za konkretno ime, Marino kaže:

– Ponuda iz Italije je zasad najbolja. Treninzi su im odlični, imaju izvrsnog trenera koji trenira i Amela Tuku. To je jedna od opcija za koju bih se odlučio – trenirati s njima u Italiji, a nastupati za Hrvatsku i tako i njih promovirati. No, vidjet ćemo još – kaže Marino, odavši nam kako mu je ipak najdraža opcija – ostati.

Američku ponudu je odbacio zbog niza čimbenika koji mu se nisu svidjeli, kaže. Povodi se za prokušanom praksom vodećih europskih atletičara iz Poljske i Francuske. Iako su trenirali ili se pripremali u stranim klubovima, ostali su u svojim zemljama i ondje ostvarili vrhunske rezultate.

STUDIRATI U HRVATSKOJ, TRENIRATI VANI

– Moje srce je vezano uz Hrvatsku. Ovdje imam bezrezervnu podršku Hrvatskog atletskog saveza i gospodina Ivana Veštića, jako se dobro brinu o meni i to mi je iznimno važno, kao i činjenica da nisu isključivi. Ta podrška ima veliki utjecaj na moj izbor kluba i profesionalne budućnosti u atletici. Želim ostati trajno povezan s Hrvatskom. Zato mi je zasad glavna opcija studirati u Hrvatskoj, a profesionalno trenirati vani i mislim da ću ići u tom smjeru – odaje nam Marino.

Marino će se uskoro preseliti u Zagreb, gdje već uspješno nastupa za AK Agram. No, što će biti s njegovim trenerom Zlatkom Totom iz Virovitice, koji ga prati od prvog treninga i uz čiju je pomoć i bogato iskustvo postao legenda hrvatske atletike?

– Kad završi Svjetsko prvenstvo u Finskoj, sjest ćemo i vidjeti što ćemo dalje. Volio bih da ostanemo zajedno, ali atletika je veliki mozaik i mnogo se kockica mora posložiti da svi budu zadovoljni. Moramo vidjeti hoće li trener Zlatko ostati u Virovitici, gdje ima i svojih obaveza, ili će poći sa mnom u Zagreb i pratiti me i dalje. Vidjet ćemo na kraju godine – poručuje Marino.

Želi li promijeniti klub, mora o tome odlučiti do studenoga, kaže, što je sasvim dovoljno vremena za konačnu odluku o svojoj profesionalnoj sportskoj budućnosti. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content