Za razminiranje šuma i šumskog zemljišta 67,8 milijuna kuna

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan potpisali su 17. travnja u Zagrebu Sporazum o financiranju radova razminiranja šuma i šumskog zemljišta sredstvima iz naknade OKFŠ prikupljene tijekom 2018. godine i Dodatak Sporazumu o financiranju poslova razminiranja šuma i šumskih zemljišta sredstvima iz naknade OKFŠ prikupljene tijekom 2017. godine.

Sporazum o financiranju radova razminiranja šuma i šumskog zemljišta sredstvima iz naknade OKFŠ prikupljene tijekom 2018. godine vrijedan je 55 milijuna kuna namijenjenih razminiranju 502 ha šuma i šumskog zemljišta.

Za 2017. godinu između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog centra za razminiranje potpisan je Sporazumom o financiranju poslova razminiranja šuma i šumskih zemljišta iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma na bazi prosječnog iznosa prikupljenih sredstava OKFŠ-a iz prethodnih godina u iznosu od 40 milijuna kuna.

Završnim obračunom utvrđeno je da je tijekom 2017. prikupljeno 12.795.991,55 kuna više od predviđenih namjenskih sredstava. Potpisivanjem Dodatka Sporazuma iz 2017. godine ukupno se financira razminiranje 475 ha šuma i šumskog zemljišta.

Ministar Tolušić podsjetio je da je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo povećanje namijenjenih sredstava OKFŠ-a za razminiranje šuma i šumskog zemljišta s dotadašnjih 13% na sadašnjih 30%.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan naglasio je da su Hrvatske šume i Ministarstvo poljoprivrede najveći donatori za razminiranje i da bi bez tih sredstava bili puno dalje od ostvarenja cilja – Hrvatske slobodne od mina. „Imamo još oko 404,4 kvadratna kilometara minsko sumnjivog prostora. Plan je da se sve to razminira u narednih 7 godina.“ (mps.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content