BIJEG S MJESTA NESREĆE Policija još uvijek traga za vozačima koji su naletjeli na pješaka i biciklista

Samo prošlog tjedna od šest prometnih nesreća koje su se dogodile, u tri slučaja počinitelji su pobjegli s mjesta događaja. Takvi bjegovi na našim prometnicama su postali učestali. Prema policijskim podacima, od početka godine na području PU virovitičko-podravske svaka peta nesreća uzrokovana je od strane nepoznatog počinitelja. Od 38 prometnih nesreća u kojima su počinitelji napustili mjesto prometne nesreće, 26 ih je pronađeno, dok policija za 12 još uvijek traga.

Najveći broj vozača bježi nakon što udari u drugo vozilo na parkiralištu, zatim ako sleti s ceste ili udari u objekt uz cestu. Ono što je zabrinjavajuće jest podatak da su u čak sedam slučajeva vozači pobjegli s mjesta nesreće koju su prouzročili, a koje su rezultirale ozlijeđenim osobama. U šest slučajeva u pitanju su bile lakše tjelesne ozlijede, dok je u jednoj nesreći osoba pretrpjela teške ozlijede. Od tih sedam prometnih nesreća, dva slučaja su za sada ostala neriješena, a riječ je o naletu na pješaka na obilježenom pješakom prijelazu i nalet na vozača bicikla.

nesreca cemernica 2
ilustracija

Za bijeg s mjesta prometne nesreće Zakonom su propisane novčane kazne i oduzimanje vozačke dozvole. U slučaju bijega s mjesta nesreće koja je rezultirala smrtnim posljedicama ili ozlijedama propisana je novčana kazna od 3000 do 7000 kuna i zabrana upravljanja motornim vozilom one kategorije kojom je uzrokovana prometna nesreća u trajanju od 12 mjeseci. Ako se radi o prometnoj nesreći samo s materijalnom štetom, počinitelju prijeti kazna od 2000 do 5000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 6 mjeseci.

Miroslav Lalić, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa iz PU virovitičko-podravske, istaknuo je kako je vozač dužan ostati na mjestu prometne nesreće, a privremeno se može udaljiti jedino radi pružanja pomoći ozlijeđenim osobama ili ako je njemu potrebno pružiti pomoć, odnosno radi obavješćivanja policije.

policija promet

-Dakle, o prometnoj nesreći s poginulim ili s ozlijeđenim osobama, vozač je bez iznimke obavezan obavijestiti najbližu policijsku postaju, vratiti se na mjesto događaja i sačekati dolazak policijskih službenika koji će obaviti očevid, osim ako se radi o pružanju pomoći ili samopomoći – ističe Lalić, dodajući u slučaju materijalne štete sudionici policiju uopće ne moraju obavijestiti. Razlog leži u Europskom izvješću o prometnoj nesreći kojom sudionici razmjenjuju svoje osobne podatke i podatke o vozilima, na temelju čega preko osiguravajućeg društva rješavaju problem naknade materijalne štete.

Untitled 1

– U tom slučaju sudionici neće biti sankcionirani za počinjene prometne prekršaje i uzrokovanje prometne nesreće, jer policija neće biti pozvana, a štetu će ostvariti preko osiguravajućeg društva putem Europskog izvješća i međusobnog dogovora oko naknade štete – objašnjava Lalić.
(www.icv.hr, ml; foto:arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content