EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE Zavirili smo u našu arhivu i pronašli stare fotografije NK “Mladost 127“ Suhopolje

Klub je osnovan davne 1923. godine pod imenom Tomislav te djeluje do 1942. godine. Zatim se nakon rata, odnosno 1948. godine osniva klub pod imenom Mladost, koji nakon spajanja s klubom SD Partizan mijenja ime u Partizan 1958. To ime je zadržano sve do 1991. godine, kada klub mijenja ime u PIK Mladost, a 1992. godine, nakon što je priključena sportska četa 127. HV brigade mijenja ime u NK Mladost 127. S imenom Mladost 127 ostvareni su i najveći klupski uspjesi, čak su četiri sezone proveli u elitnom razredu našeg nogometa. Nikada nisu nastupali u međunarodnim natjecanjima. Godine 2000. klub je bankrotirao, te ga je naslijedio klub HNK Suhopolje. Svoje su domaće utakmice odigravali na predivnom stadionu u Suhopolju, stadionu Park kapaciteta čak 8000 gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Prve sezone kada je Mladost ušla u elitni razred (1995./96.) bilo je peto po redu natjecanje 1. Hrvatske nogometne lige od njena osnutka. Radilo se o zanimljivom sustavu natjecanja. Klubovi su bili podijeljeni u dvije jakosne skupine, 1.A HNL i 1.B HNL. Mladost 127 je bila smještena u 1.B HNL. Prvi dio natjecanja odigran je za svaku skupinu pojedinačno, dvokružno. Mladost je u svojoj skupini zauzela 2. mjesto, iza Hrvatskog Dragovoljca, a ispred Zadra i Orijenta. Nakon toga su momčadi igrale razigravanje za plasman i ostanak u ligi. Mladost je u konačnici zauzela 10. mjesto u ligi.

Sljedeće sezone (1996./97.) igrala se Liga 16, dvokružnim sustavom natjecanja bez dodatnih razigravanja. Mladost 127 je osvojila sasvim solidno 9. mjesto te osigurala nastup i naredne sezone. Te je sezone Mladost imala zapažene rezultate protiv velikana. Sezone 1997./98. liga je skraćena na 12 klubova. Mladost je zauzela 10. mjesto te također sačuvala ostanak. Posljednju sezonu u najvišem rangu našeg nogometa Mladost je provela u sezoni 1998./99., sezoni poznatoj po „ukradenom“ prvenstvu nogometašima Rijeke.

Mladost je zauzela posljednje mjesto, te joj više nije bilo spasa. Također se igrao dvokružni sustav, te kasnije liga za prvaka i liga za ostanak. Mladost je ukupno u 32 kola sakupila samo 19 bodova. Najveći uspjeh joj je bio remi s Hajdukom na domaćem travnjaku. Od HNL-a su se oprostili pobjedom od 2:1 protiv Zagreba u posljednjem kolu. Nakon Mladosti, njene zadatke od najnižeg ranga preuzeo je klub HNK Suhopolje. Klub je odigrao čak i poneku sezonu u 2. HNL. Danas se klub natječe pod imenom NK Suhopolje i član je 1. Županijske nogometne lige, Virovitičko – podravske županije.

Dinamov “ukleti klub“

Dinamu nije bilo svejedno kada je morao igrati protiv Suhopolja. U sezoni 1996./97. kad je Otto Barić s “plavima“ rušio rekorde i izgubio samo devet bodova u cijeloj sezoni, čak pet odnijela mu je Mladost 127. Ekipu u kojoj su tada igrali igrači poput Viduke, Cvitanovića, Marića, Šimića… porazili su u Maksimiru 3:2 suhopoljski majstori koje je s klupe vodio Ottov prijatelj, pokojni Tonko Vukušić. Na proljeće je Otto u Suhopolju odigrao 1:1 a i u sljedećoj sezoni u Dinamu se opet razgovaralo o Suhopolju. Najpoznatiji igrač u redovima NK Mladost 127 bio je Alen Mrzlečki zbog kojeg su svojedobno zakrvili s Hrvatskim Dragovoljcem, pa su majstoricu za plasman u prvu ligu morali igrati u Varaždinu.

(www.icv.hr, foto: arhiva)

[g-gallery gid=”455774″]