MAJČIN DAN One su zaštitnice, učiteljice, prijateljice, one su jednom riječju – mame

Postoji jedan svijet u kojem vladaju posebna pravila i u kojem se plaća posebnim valutama. Primjerice, zagrljajima, poljupcem ili crtežom. Svijet u kojem jedan trofej s natjecanja u klaviru vrijedi gotovo kao diploma s fakulteta i u kojem je, ponekad, visoka temperatura gori neprijatelj od prijetnje otkazom. To je majčin svijet, pogađate, u kojem se kako se mijenjaju djeca, tako mijenjaju i majke same.
– Biti majka je istovremeno lijepo i naporno, no ljubav koju dajete i primate od djece briše sve ono loše i teško u životu – kaže nam Jasna Zvonar, majka male Tonke o najvećoj životnoj mudrosti.

Tonka Zvonar Custom

Svako dijete je drugačije pa je tako i svako roditeljstvo različito, poručuju naše sugovornice s kojima razgovaramo povodom Majčinog dana koji se obilježava svake druge nedjelje u svibnju.

Na području naše županije djeca svih uzrasta, od jasličara do srednjoškolaca, zahvalit će ove nedjelje, 13. svibnja, majkama (i onim ženama koje su tu ulogu preuzele u njihovim životima) različitim nastupima, pjesmom, plesom, porukama ljubavi, za sve tople riječi, za sve ispečene kolačiće, za sve probdjevene noći, za omiljene igračke i navijanja na natjecanjima. Biti majka danas je možda teže nego ikada. Uz norme i dokazivanja na poslu, očekivanja društva i okoline u kojima se nameće slika majke kao savršene karijeristice, domaćice i odgajateljice u jednom, žene upadaju u zamku i gledaju se s previše kritike, zamjerki, uvijek se uspoređuju s drugima. No, zato postoje prava „ogledala“ u životu svake majke – djeca, koja u svojoj iskrenosti uvijek pogađaju u ono bitno i u ono što ostaje. Djecu smo pitali što je njima važno, a majke o njihovoj svakodnevnici.

Nia i Šime Čižić Custom

Lidija Čizić majka je Šime i Nie i kaže kako se u njihovom slučaju, blizancima koji su došli na svijet, ljubav udvostručila. – Zaista uživam u svakom trenutku majčinstva – priznaje nam Lidija, koja za veseli dvojac kaže kako su jako dobra i poslušna djeca s kojima se uvijek može dogovoriti. – Znaju biti nestašni kao i svi drugi, no uvijek se dogovorimo što radimo – kaže Lidija.

Prije negoli će odrasti i imati svoje društvo, prijatelje ili školske i sportske obveze, majke koriste priliku da uživaju u radosnim trenucima zajedništva. Dok male brige ne postanu velike, ali uvijek slatke i – nezamjenjive.- Sve radimo zajedno. Ana i Josip s nama sudjeluju u svemu, od kuhanja, odlaska u trgovinu – kaže Slađana Ćorić, također majka blizanaca koji naoko obične stvari učine posebnima kada u njima sudjeluje cijela obitelj.

Ana i Josip Čorić Custom

Igraonica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica tijekom čitavog tjedna organizirala je druženja za majke i mališane, polaznike Igraonice. Kroz igru i zanimljive sadržaje, mame i njihova djeca provodili su zajedničko vrijeme. Upitali smo male stručnjake za mame, što im znače njihove majke i kako najviše vole provoditi vrijeme s njima.

Tonka Zvonar (5):
– Mama je ljubav. S njom volim raditi sve, a posebno se igrati. A još više volim joj pomagati mijesiti kiflice, praviti kolače i torte.

IMG 1012 Fotor
Anastasija Lazić (3):
– Mamu volim najviše na svijetu. Najviše volim kad se igramo s igračkama, a najdraža mi je Doktorica Pliško.

Šime i Nia Čižić (5):
– Volimo našu mamu i volimo joj pomagati u svemu što možemo. Sadimo luk i povrće u vrtu, igramo se i imamo radionice kod kuće. Izrađivali smo zečiće i cvijeće, to nam se jako svidjelo.

Ana i Josip Čorić (5):
– Mamu volimo jako puno. Najviše se volimo šetati i igrati s njom, a najdraža nam je igra skrivača u kojoj Ana uvijek pobjeđuje.
(www.icv.hr, ml, mlo)

[g-gallery gid=”455639″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content