Načelnik općine Voćin Predrag Filić prisustvovao zaređenju novog biskupa Petra Palića

Na Hvaru je danas zaređen 56. po redu hvarski biskup, msgr. Petar Palić. Najmlađi je to biskup u hrvatskom episkopatu, a njegova hvarska biskupija obuhvaća otoke Hvar, Brač i Vis. Na zaređenju msgr. Petra Palića, na njegov osobni poziv, prisustvovali su načelnik Općine Voćin Predrag Filić i njegov zamjenik Roko Perić, kao i mještani s područja općine Voćin.

Zaređenje msgr. Petra Palića održano je u katedrali Svetog Stjepana I na Hvaru. Novi je biskup rodom iz Janjeva, maloga mjesta na Kosovu, pa je tom prigodom u grad Hvar stiglo i mnogo hodočasnika podrijetlom iz tog kraja. Uvodeći u euharistijsko slavlje zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić pozdravio je sve sudionike slavlja biskupskoga ređenja. U homiliji nadbiskup Puljić rekao je kako u svijetu nesigurnosti i konfuzije biskup ima biti onaj koji vojuje, usmjerava i rasvjetljuje.

– Ovo posljednje dobiva svoje osobito značenje na otoku i u gradu kojega su već stari Grci nazvali svjetionikom, ”Pharosom”. Biskupu ”Pharosa”, dakle, pripada u zadatak biti svjetionikom koji usmjerava i rasvjetljuje, istaknuo je nadbiskup Puljić.

Riječi zahvale uputio je novoimenovani biskup Petar Palić

– Zahvalni pozdrav upućujem i svim vjernicima hodočasnicima, a osobito Janjevcima iz Janjeva, Zagreba, Kistanja i šire, kao i svim vjernicima i hodočasnicima zagrebačke župe sv. Ivana XXIII., pape, s Klake i iz Studentskoga grada. Također, svoj pozdrav i zahvalu upućujem svim vjernicima i hodočasnicima porijeklom iz Letnice. Draga braćo i sestre Janjevci i Letničani! Neka nam baština iz koje smo potekli i koju nosimo u svojim srcima i svjedočimo svojim životom, bude trajni poticaj na iskreno i zauzeto življenje evanđeoskih vrjednota i vjernosti Bogu, Crkvi i svome narodu – rekao je, između ostalog, biskup Palić. (www.icv.hr, ADF; foto RP)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content