Nastavak projekta Aglomeracija Virovitica: Tvrtka Virkom objavila javnu nabavu za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Obnova Dvorca Pejačević i Gradskog parka, uređenje Malog parka, uređenje biciklističkog prometa u središtu grada, izgradnja novog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju i trodijelne školske sportske dvorane samo su neki od projekata koji pokazuju da je Virovitica i ove godine jedno od najvećih gradilišta u ovom dijelu Hrvatske. Inače, Grad Virovitica u suradnji s Razvojnom agencijom VTA trenutno provodi 24 europska projekta ukupne vrijednosti 135 milijuna kuna.

Uz navedene projekte, uskoro slijedi i nastavak jednog od najvećih projekata ne samo na području grada Virovitice, već i cijele Virovitičko-podravske županije, a riječ je o „Poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica II. faza”. Naime, nositelj investicije, gradska tvrtka Virkom, objavila je na Elektroničkom oglasniku javne nabave dokumentaciju o nabavi za Izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Virovitica, procijenjene vrijednosti 60.000.000,00 kuna bez PDV-a.

– Riječ je o drugoj fazi projekta Aglomeracija Virovitica, koji je ukupno vrijedan oko 200 milijuna kuna. U pripremi natječajne dokumentacije, uz Virkom kao nositelja investicije, sudjelovali su i Hrvatske vode, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU te ugovorni konzultanti. Na istom natječaju očekujemo više od 10 ponuditelja iz cijele Europe, rekao je zamjenik gradonačelnika Damir Marenić dodavši kako je grad Virovitica gotovo 100 posto pokriven odvodnjom, a gradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda napokon ćemo dobiti vlastiti uređaj za pročišćavanje visokog stupnja, odnosno riješit će se cjelovita odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda.

Predmet nabave obuhvaća projektiranje, ishođenje dozvola, izgradnju, dobavu i ugradnju opreme, puštanje u pogon, pokusni rad, testove po dovršetku i razdoblje odgovornosti za nedostatke za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda ukupnog kapaciteta od 26.000 ES za aglomeraciju Virovitica. Prema riječima direktorice Virkoma Margarete Ptiček, riječ je o trećem stupnju pročišćavanja uključujući mehaničko pročišćavanje, stanicu za prihvat sadržaja septičkih jama, biološko pročišćavanje, uklanjanje dušika i fosfora te obradu viška biološkog mulja i njegovu obradu na lokaciji. Projekt uključuje i uređenje infrastrukture lokacije postrojenja.

– Između ostalog, izgradnja postrojenja uključuje pripremu terena i svih pomodnih sadržaja, kao što suupravne i kontrolne zgrade, upravljačka sredstva, krajobrazno uređenje lokacije te nabavu i dobavu svih komunalnih usluga. Tu su i izgradnja pristupne prometnice te druge kabelske i cijevne infrastrukture, unutarnjih prometnih površina, opskrba vodom…, rekla je direktorica Virkoma Margareta Ptiček.

Podsjetimo, prošle je godine kraju priveden i EU projekt “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Virovitica – I. faza” te je postavljena kanalizacija u virovitičkim prigradskim naseljima, odnosno dovedena je do svake obiteljske kuće. Napravljeno je oko 36 kilometara kanalizacijske mreže u Virovitici, Špišić Bukovici i Breziku, 13 crpnih stanica te 14 mjerno regulacijskih okana koja će pridonijeti regulaciji vodoopskrbe, odnosno smanjenu gubitaka.

Cjelokupan projekt sufinancira se iz dva programska razdoblja: iz Operativnog programa zaštite okoliša 2013-2017. (faza I.) te Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. (faza II.) (virovitica.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content