NIŠTA NIJE PREPOZNATLJIVO KAO OVAJ “SENDVIČ” Sretan vam Međunarodni dan hamburgera

Danas je Muđunarodni dan hamburgera, a mi vam donosimo zanimljivosti o tom prepoznatljivom “sendviču”. Svakako se danas nagradite s jednim dobrim, masnim hamburgerom i uživajte.

Hamburgeri se općenito ne smatraju zdravom hranom, a kad se uzme u obzir količina umaka i masti u hamburgeru, vidi se zašto je nezdrav. Svejedno, danas postoje mnoge vrste hrane dobro poznate cijelom svijetu, ali ništa nije tako prepoznatljivo kao hamburger, koji se pod istim imenom prodaje u više od 150 zemalja!

Kako je hamburger dobio ime

Neke teorije tvrde da je ime hamburger evoluiralo iz Hamburga u Njemačkoj, kao i da je prvi hamburger napravljen od kruha, a ne od peciva. Prvi burger je napravio Louis Lassen. Priča kaže da je 1900, Lassen radnicima posluživao sendviče od govedine, što je polako dovelo do današnjeg hamburgera.

Najveći hamburger

Najveći svjetski burger stvoren je u Las Vegasu, a zvao se Quadruple Bypass Burger. Upisan je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najkaloričniji hamburger u povijesti.

Mijenjaj sastav, a ne ime!

Za vrijeme prvog svjetskog rata vlada Sjedinjenih Država željela je promijeniti ime hamburgeru. Pokušali su ga preimenovati u „liberty sandwiches“, no, nije im uspjelo.

Koliko ih ima?

Stručnjaci kažu da Amerikanci potamane oko 13 milijardi hamburgera godišnje. Za usporedbu, to bi bilo kao da njima 32 puta opašete Zemlju oko ekvatora.

Najveći obožavatelj

Jeste li znali da je kralj rock’n’rolla, Elvis Presley bio veliki obožavatelj hamburgera? Govori se da je tijekom turneja obilazio što je više mogao burgerdžinica, i da se jednostavno nije skidao s njih.

Muzej burgera

U Seymouru, u američkoj državi Wisconsin, postoji Hamburger Hall of Fame. Ako uistinu volite hamburgere, morate posjetiti ovaj grad. A i roditeljima ćete se moći pohvaliti kako se se kulturno uzdizali jer ste ipak bili u muzeju!

Parfem od hamburgera

Želite li osjetiti miris hamburgera tijekom cijelog dana? Nabavite parfem s daškom pečenog mesa! Preporučamo ga ženama koje žele osvojiti prave gurmane, odnosno mužjake roštiljskog tipa!

(www.icv.hr, dnevnik.hr, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content