PET PITANJA, PET ODGOVORA: Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice

Kao što je i najavljivano, Grad Virovitica će i ove godine roditeljima izaći u susret te im pomoći u opremanju školaraca za sljedeću školsku godinu. Prošle godine za učenike nižih razreda osigurani su besplatni udžbenici, a učenici viših razreda dobili su vaučere od 200 kuna. Bio nam je to jedan od povoda za razgovor s Alenom Bjelicom, pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice.

1. Na koji način će Grad Virovitica ove godine pomoći roditeljima školaraca?

– Grad Virovitica je 2015./2016. školske godine počeo s nabavom besplatnih udžbenika i to za učenike od 1. do 4. razreda. Ove godine smo se suočili s određenim problemom. Naime, trebao je isteći rok kataloga obveznih udžbenika za osnovne i srednje škole pa smo se nadali da će ove godine katalog biti i promijenjen. Gradonačelnik je najavio da će Grad financirati kompletnu kupnju udžbenika za sve učenike od 1. do 8. razreda, međutim iz Ministarstva obrazovanja su nam potvrdili da se katalog ove godine neće mijenjati, odnosno da će se mijenjati samo za škole koje su u eksperimentalnom programu. Stoga smo ove godine odlučili za učenike od 1. do 4. razreda osigurati udžbenike, a za učenike od 5. do 8. razreda sav obavezan radni materijal, radne bilježnice i listiće koji su obavezni uz udžbenike, uz napomenu da ćemo i ove godine organizirati razmjenu udžbenika.

2. I ove školske godine za djecu s poteškoćama u razvoju osigurani su pomoćnici u nastavi kroz projekt „Korak u život jednakih mogućnosti – III. faza“. S obzirom na to da je riječ o trećoj fazi projekta, vidljiv je kontinuitet. Koliko je pomoćnika ove godine uključeno u projekt i je li taj broj porastao u odnosu na prve dvije faze?

– Taj projekt prijavljujemo od 2015./2016. školske godine, ali to ne znači da pomoćnike u nastavi nismo organizirali i ranije, što iz vlastitih sredstava, što iz raznih mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Od 2015. godine kada je raspisan prvi natječaj kroz Europski socijalni fond, Grad Virovitica se prijavio i prve godine smo imali 18 pomoćnika i 26 učenika uključenih u projekt. Godinu kasnije, 2016., imali smo 22 pomoćnika i 28 djece, a u ovoj trećoj fazi imamo 28 pomoćnika i 36 djece. U tijeku je četverogodišnji projekt za koji smo od Europskog socijalnog fonda dobili 5,5 milijuna bespovratnih sredstava, a mi ga sufinanciramo s oko 500 tisuća kuna. Ovo je sada siguran kontinuitet kako za djecu i njihove roditelje, tako i za pomoćnike.

3. Grad Virovitica kroz projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva pruža i adekvatnu nefinancijsku pomoć za potrebite. O kakvom projektu je riječ?

– Od 2014. godine, odnosno od raspisivanja prvog natječaja Europskog socijalnog fonda za sufinanciranje prehrane djece u osnovnim školama uključeni u projekt. Na početku je to bilo putem Crvenog križa, a sada provodimo projekt za 224 djece. To su iznimno ranjive skupine, a zahvaljujući dobroj suradnji u školama, s ravnateljima i razrednicima, mi smo ih prepoznali. Projekt je vrijedan 213 tisuća kuna i Grad Virovitica će ga svakako provoditi i dalje. Uskoro kreće i nova verzija Sheme školskoga voća, povrća i mlijeka, projekt u koji smo uključili sve naše škole.

4. Trenutno su u fazi provedbe tri značajna projekta, a pritom mislim na energetsku obnovu Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić i Dječjeg vrtića „Cvrčak“, zgrada 2, 3 i 4. I ovdje je također riječ o projektima koji su usmjereni prema našim najmlađima, odnosno na poboljšanje kvalitete njihova boravka.

– To su projekti energetske obnove koje smo prijavili još prije dvije godine. Prošle godine smo dobili rezultate, napravili početne konferencije i krenuli s postupcima javnih nabava. Budući da u gradu Virovitici građevinski sektor radi „punom parom“ i u tijeku je realizacija velikog broja projekata, došlo je do malog nedostatka radnika pa radovi malo kasne.

Osim toga, u planu smo imali i energetsku obnovu Osnovne škole „Vladimir Nazor“ i Područne škole u Čemernici, ali smo uvidjeli da to neće polučiti željene rezultate, prvenstveno projekt škole u Čemernici koja je stara gotovo 100 godina. Odlučili smo se stoga za prva dva projekta i njihova vrijednost je gotovo 18 milijuna kuna, s time da je sufinanciranje Grada oko 5 milijuna kuna.

5. Još jedna aktualna tema je i osiguranje alternative za kupanje. U sklopu projekta obnove Dvorca Pejačević i Gradskog parka iz kulturno-povijesne jezgre uklonjen je bazen, a Grad je ponudio alternativno rješenje. O čemu je riječ?

– Došli smo na ideju da na trošak Grada našim sugrađanima organiziramo prijevoz do obližnjeg Barcsa. Naš plan je da taj prijevoz bude organiziran svaki petak, subotu i nedjelju. Autobus bi polazio s Autobusnog kolodvora u 15 sati za Barcs, budući da je od 16 sati ulaznica jeftinija 50 posto, a povratak bi bio oko 20 sati. To bi bilo 12 vikenda, odnosno 36 prijevoza počevši od 15. lipnja do početka rujna. Kada budemo vidjeli koliko je građana zainteresirano, po potrebi ćemo osigurati i veći broj autobusa.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content