Poslodavci ih čekaju u redu: Učenici konobari i kuhari Srednje škole Stjepana Sulimanca nakon škole imaju osiguran posao

Njihovi učenici konobari i kuhari ne čekaju posao, nego poslodavci doslovce u redu čekaju njih. Čim završe Srednju školu Stjepana Sulimanca u Pitomači, zaposle se, a poželjni su radnici u restoranima i hotelima od Slavonije pa do krajnjeg juga Hrvatske piše Večernji list u broju od 7. svibnja.

– Izvrsno surađujemo s Hotelima Cavtat, gdje imaju otvorena mjesta za naše učenike. Primjerice, njihov novi hotel Sumartin u Dubrovniku može primiti bilo kojeg našeg učenika čim završi školu. Nijednog našeg konobara ni kuhara trenutačno nema na birou – ponosan je ravnatelj Josip Ivoš.

Suočio se nedavno i s pomalo, kako kaže, apsurdnom situacijom. Praksa u vlastitom restoranu.

– Tražili smo dva agroturistička tehničara, naša bivša učenika, za stručno osposobljavanje u našoj školi, ali nitko se nije javio na natječaj. Na birou su nam potvrdili da su se svi već zaposlili – smješka se on.

Škola u Pitomači broji oko 270 učenika u 15 razreda. Đake obrazuju za sedam zanimanja – za upravne referente i agroturističke tehničare, poljoprivredne gospodarstvenike i prodavače te kuhare, konobare i automehaničare. Upisivat će od ove godine i cvjećare.

– Važna nam je kvaliteta, a nju je moguće postići jedino radom u malim skupinama. Upisujemo stoga 6 do 10 učenika po programu, i najviše 20 po razredu, a razredi su nam kombinirani. Osiguravamo tako svakom učeniku kvalitetno obrazovanje – stava je ravnatelj.

20180507 153104

Razlika je između njihovih i drugih učenika u Hrvatskoj, ističe on, što đaci u Pitomači imaju iskustvo na pravom tržištu rada.

– Imamo vrhunsku kuhinju i praktikum za ugostiteljsko posluživanje unutar škole, ali to nije dovoljno. Oni u školi zato vježbaju i uče osnove, ali praksu odrađuju u našem školskom restoranu u gradu, gdje imamo prave goste kod kojih nema mjesta za pogreške – navodi.

Gosti u tom restoranu jedu krumpir, salatu ili heljdino brašno koje učenici poljoprivrednih zanimanja sami proizvedu. Imaju plastenik za povrće, a obrađuju i 25 hektara zemlje. Sva je proizvodnja ekološka, a uzgajaju suncokret, soju, kamilicu, heljdu, mahunarke…

– Učimo ih profesionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, i to ne samo kako se koristiti mehanizacijom, već i kako se prijaviti na mjere ruralnog razvoja ili podnijeti zahtjev za poticaj, kako raditi pravilan plodored, kako voditi imanje i imati koristi od toga. Ako im mi kao škola nismo dobar primjer, ne znam gdje će drugdje naučiti – kaže.

MG 7047

Ostvare od svega oko pola milijuna kuna prihoda godišnje, a potroše ih na školsku opremu te ekskurzije. Povukli su i sedam milijuna kuna iz EU fondova u posljednje tri godine, mahom za modernizaciju kurikuluma.

– Do prije četiri godine radili smo valjda u najgorim uvjetima u državi i u najstarijoj zgradi, iz 1876. Novu školu izgradili su nam Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača, i to nam je bila prekretnica – zaključuje Ivoš.

I župan Igor Andrović o ovoj školi govori biranim riječima.

– S razvojem obrazovanja dolazi i do razvoja gospodarstva, poljoprivrede i cijelog društva. Srednja škola Stjepana Sulimanca je škola koja prati trendove. Virovitičko-podravska županija kao osnivač srednjih škola nastavit će ulagati u još bolje uvjete za obrazovanje, i našim učiteljima i profesorima, ali i učenicima – istaknuo je župan Igor Andrović. (www.vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content