Poziv građanima ususret obilježavanja Svjetskog dana nepušenja u Virovitičko-podravskoj županiji

U Virovitičko-podravskoj županiji već se niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), a u tome svakako najveći doprinos daje Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Podršku ovim aktivnostima pruža i Povjerenstvo za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

Ove će godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji ponovno biti obilježen javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Udahni život zdravim plućima“, a ovoga će puta obilježavanje trajati čak tri dana.

Štetan sastav cigarete3 Custom

Jedan dio akcije bit će održan u četvrtak 31. svibnja 2018. godine, upravo na Svjetski dan nepušenja, i to biciklijadom po dijelu Virovitičko-podravske županije. Ova se biciklijada organizira u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice, a temeljem dobrih iskustava iz proteklih godina koja su ove godine pretočena i u formalnu i ugovorenu suradnju. Start biciklijade je 31. svibnja 2018. godine u 10 sati kod fontane (nekadašnje robne kuće) u centru Virovitice. Ruta je duga 36 kilometara i ide od centra Virovitice prema Rezovcu, Suhopolju, Gradini i Lukaču te završava na Virovitičkim ribnjacima gdje će biti organizirana okrjepa (za sve sudionike osigurana je voda, a na cilju zakuska). Pozivaju se svi građani da se pridruže ovoj vožnji biciklima.

Drugi dio ove javnozdravstvene akcije provest će se u Virovitici i Slatini, i to ususret i neposredno nakon Svjetskoga dana nepušenja. U Virovitici će na Trgu kralja Tomislava u srijedu 30. svibnja 2018. godine od 10 do 12 sati, a u Slatini u Parku 136. brigade u petak 01. lipnja 2018. godine od 12 do 14 sati biti postavljen štand na kojemu će stručnjaci Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije zainteresiranim građanima posebnim uređajem mjeriti razinu ugljičnog monoksida u izdahu. Podatak o ugljičnom monoksidu govori kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Pokazalo se da pušači imaju smanjenu sposobnost da njihova krv opslužuje tijelo kisikom i stoga su u većemu riziku po zdravlje jer ne mogu disati punim plućima.

Građanima će tom prigodom biti podijeljeni i prigodni edukativni leci kako bi ustrajali u brizi za svoje zdravlje. Pozivaju se građani da posjete štand Zavoda za javno zdravstvo i informiraju se o zdravlju.

Ovom se javnozdravstvenom akcijom želi skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i potaknuti pušače na prestanak pušenja. (www.icv.hr, zzjz “Sveti Rok”)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content