Proslava 140. godišnjice Crvenog križa u Hrvatskoj, Zahvalnica za volontere iz Slatine

Hrvatski Crveni križ (HCK) dio je velike obitelji od 192 nacionalna društva Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. U subotu 5. svibnja 2018. HCK je svečanom smotrom u parku Zrinjevac u Zagrebu obilježio svoju 140-tu godišnjicu postojanja. Smotra je započela mimohodom oko 200 članova Nacionalnog interventnog tima HCK a predvodili su ga predsjednik HCK dr. Josip Jelić, izvršni predsjednik HCK Robert Markt i potpredsjednik HCK dr. Franjo Gregurić.

Nakon što je mimohod prošao središtem Zagreba, u Paviljonu na Zrinjevcu održan je svečani program u sklopu kojima su se nazočnim crvenokrižašima i nazočnim građanima obratio dr. Jelić koji je posebno istaknuo: „U svome humanitarnom radu HCK sa svojim 131 društvom Crvenog križa diljem Hrvatske provodi brojne programe nastojeći biti što bliže potrebitima“.

Izvršni predsjednik Robert Markt podsjetio je na početke humanitarnog djelovanja Crvenog križa u Hrvatskoj, ali i činjenicu da je HCK danas izrastao u najveću humanitarnu organizaciju u RH: „Crveni križ je sveprisutna vrijednost hrvatskog društva i zadnja linija obrane dostojanstva hrvatskog čovjeka i takvi želimo ostati i dalje.“

Posjetitelji su imali prilike uživati i u sjajnom nastupu Orkestra Hrvatske ratne mornarice i klape Sveti Juraj. Brojni građani koji su bili na Zrinjevcu imali su se prilike upoznati s aktivnostima Hrvatskog Crvenog križa, ali i sami se iskušati u određenim aktivnostima poput prve pomoći i pripreme za krizne događaje. Djeca su uživala u radionicama, igri i učenju humanih vrednota, a zainteresirani su imali prilike družiti se s tražiteljima azila.

Na Smotri su uručena i godišnja priznanja volonterima godine. Volonterkom godine proglašena je Moneta Barukčić iz Crvenog križa Darda. Titula volonterskog tima godine pripala je Interventnom timu Crvenog križa Gospić za poseban doprinos i pomoć građanima u kriznim situacijama poplava i hladnoća prošle zime.

Na smotri su bili prisutni i volonteri gradskog društva Slatine. Crveni križ Slatina dio je obitelji Hrvatskog Crvenog križa već 104 godine. Prigodom ove proslave HCK istakli smo vrijedne slatinske volontere koji su dali više od 3000 besplatnih sati na pripremi i podjeli paketa potrebitima prošle godine provodeći EU FEAD projekt „Pomozi bližnjemu svome“.

Izvršni predsjednik HCK Robert Markt uručio je Zahvalnicu nazočnim volonterkama Marini, Ani, Jasmini, Dobrili i Marijani, a prigodna slika s predsjednikom HCK dr. Jelićem ostat će u trajnoj uspomeni slatinskoj ekipi Crvenog križa. (VJ)

20180505 112202 Custom 20180505 120827 Custom 20180505 1234370 Custom20180505 111618 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content