TOP 10 savjeta koji donose olakšanje u sezoni alergija

Kad je riječ o proljetnim peludnim alergijama, njih je posebno teško iskorijeniti, jer su peludna zrna vrlo lagana i nošena vjetrom mogu putovati stotinama kilometara…

TOP 10 savjeta koji donose olakšanje u sezoni alergija

1. Držite zatvorene prozore u vrijeme sezone cvatnje i nastojte ne izlaziti u vrijeme kada je konentracija peludi najveća tijekom dana – to je rano ujutro, odnosno općenito prijepodne, dok je koncentracija najmanja nakon kiše.

2. Slobodno vrijeme provodite u planinama ili na moru (na visinama iznad 1000 metara nadmorske visine), jer nema zagađenja i cvatnje.

3. Prije izlaska iz kuće, sluznicu nosa namažite nevenovim uljem, da biste ju zaštitili od utjecaja alergena. Kad izlazite, nosite sunčane naočale i šešir, da zaštitite oči i lice od alergena.

4. Presvucite se nakon dolaska kući i perite odjeću u perilici, no izbjegavajte korištenje previše praška i omekšivača. Ne sušite rublje izvan kuće ili zatvorenih balkona.

5. Perite kosu svaki dan nakon povratka kući, a što češće i ruke. Koristite šampone i sapune bez konzervansa i kemijskih dodataka, već one na bazi prirode.

6. Redovito četkajte i perite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud.

7. Tijekom sezone peludi ne sušite i ne zračite posteljinu na zraku i češće ju perite, pogotovo jastučnice, te češće usisavajte tepihe.

8. U sezoni alergija uzimajte veću količinu C vitamina, kroz sokove limuna, jabuke i bazge. C vitamin djeluje detoksikacijski i kao antihistaminik, te podiže imunitet. Osim toga, pojačava resorpciju kalcija te njegovo djelovanje. Neizostavni dio terapije protiv peludne hunjavice su i šumeće tablete kalcija.

9. E vitamin iz integralnih žitarica i orašastih plodova te sjemenki uljarica, ima antihistaminska i antialergijska svojstva. Pojačajte njihov unos, to će pomoći u smanjenju simptoma alergije.

10. Ne konzumirajte namirnice koje imaju križnu reakciju s antigenima peluda ambrozije (pelud ambrozije i konzumacija banane, čaja od kamilice, krastavca, artičoke, kivija, dinje, lubenice, sucokreta; ili pelud pelina i konzumacija celera, peršina, jabuke, kivija, kikirikija, lješnjaka, suncokreta). (24sata.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content