U Bruxellesu predstavljen projekt Virovitičko-podravske županije „Budi STEMpatičan“

U sklopu 3. Scientix Conference koja je održana u Bruxellesu, predstavljen je projekt Virovitičko-podravske županije „Budi STEMpatičan“. Vrijedno je to priznanje ovom projektu koji je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ. Projekt je to vrijedan 926.091,10 kuna, a provodi se u 14 osnovnih i sedam srednjih škola s područja Virovitičko-podravske županije.

Projekt su u Bruxellesu predstavili pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac, te Josip Burušić s Instituta Ivo Pilar.

– Imali smo prilike sudjelovati na konferenciji koja je posvećena djelovanju područje unutar STEM-a u kojem smo u dvodnevnim radionicama vidjeli kako različite zemlje Europske unije prikazuje rad, ne samo u razredu već i izvan u modelima identifikacije učenika na području darovitosti. Prikazali smo model rada identifikacije i model rada vrednovanja s darovitim učenicama koji se radi na području VPŽ u projektu Budi STEMpatičan. Uspostavili smo kontakte koje su nam u susjedstvu, ali i s dionicima s područja RH, a možda i daljnju suradnju u budućnosti ostvarimo sa Splitsko-dalmatinskom ali i Osječko-baranjskom županijom. Govorilo se o načinima kako su identificirani učenici na području naše županije. O tome je govorio Josip Burušić s Instituta Ivo Pilar, prikazujući testove kako su detektirani daroviti učenici – kazala je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac.

viber image2

Virovitičko-podravska županija je prva županija u Hrvatskoj koja u suradnji s Institutom Ivo Pilar, provodi projekt kojim će se poticati rad s darovitom djecom i učenicima u predtercijarnoj razini, s izradom jedinstvenog modela za prepoznavanje, identifikaciju i rad s darovitim učenicima koji će moći koristiti bilo koja županija u RH. Time će se poboljšati razvoj potencijala darovitih učenika i omogućiti rana identifikacije darovitih u odgojno-obrazovnim ustanovama, njihovo individualizirano poučavanje i učenje tako da ono odgovara njihovim sklonostima, sposobnostima i interesima.

Projekt je prijavljen u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga – Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini (Europski socijalni fond – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.). Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija s 21 partnerom: 14 osnovnih i 7 srednjih škola kojima je županija osnivač.

Partneri na projektu

Osnovne škole: Josipa Kozarca Slatina, Augusta Cesarca Špišić Bukovica, Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, Suhopolje, Vladimira Nazora Nova Bukovica, Ivana Gorana Kovačića Zdenci, Antuna Gustava Matoša Čačinci, Petra Preradovića Pitomača, Voćin, Mikleuš, Davorina Trstenjaka Čađavica, Eugena Kumičića Slatina, Ivane Brlić Mažuranić Orahovica, Gradina.

Srednje škole: Strukovna škola Virovitica, Stjepan Ivšić Virovitica, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, Marka Marulića Slatina, Tehnička škola Virovitica, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica. (www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content