Duško Rađenović otkrio ljepote Orahovice kroz fotografije obitelji Ollrom, na izložbi u sklopu 50. Orahovačkog proljeća

Veliki zaljubljenik u orahovačku povijest, čovjek kojeg volimo nazivati hodajućom enciklopedijom Orahovice, povjesničar amater, Duško Rađenović i ove je godine svojim sugrađanima otkrio nešto nepoznato o gradu podno Ružice kroz svoju tradicionalnu 16. izložbu u sklopu manifestacije Orahovačko proljeće koju je tradicionalno organizirao Ogranak matice hrvatske Orahovica.

Kao i uvijek izložba je nosila naslov ”Nepoznata Orahovica”, a ove godine pod radnim naslovom ”Iz ateljea velikih majstora”, a riječ je o fotografijama Orahovice autora obitelji Ollrom iz Našica:

-Riječ je o fotografijama rođenih Orahovčana, oca i sina Matije i Slavka Ollroma. Obojica su bili profesionalni fotografi, a uz to Matija je bio i obrtnik, a Slavko umjetnik i on je izlazio i na teren te snimio sjajne fotografije orahovačkih pejzaža i mnogih drugih povijesnih ljepota. Saznavši da se u Našicama počinje graditi vojarna, Matija i Slavko Ollrom ostavljaju kuću u Orahovici odlazi u Našice voditi svoj obrt i odgojili su nekoliko vrsnih fotografa koji i danas uspješno rade. Izložio sam samo jedan mali dio njihovog ogromnog opusa i moram reći da neke fotografije izazivaju dileme među nam starijim Orahovčanima jer ih ne možemo točno locirati odakle su snimane. Moram i ove godine apelirati na gradsku vlast da konačno jednu ulicu nazove po ovim sjajnim umjetnicima što je ogranak Matice već dva puta predlagao, a to su oni itekako zaslužili. Na kraju se zahvaljujem, kao i svake godine sjajnom grafičaru i dizajneru Luki Lioviću vlasniku tvrtke Liograf koji je od najmanjih fotografija uspio vrhunski izvući i povećati ove fotografije, prof. Silviji Lučevnjak iz Muzeja grada Našica koja mi je ustupila neke snimke iz toga muzeja za ovu izložbu i veliko hvala g. Nini Pavloviću posljednjem vlasniku ateljea Ollrom u Našicama. – rekao je autor izložbe Duško Rađenović.

3105nepoznataorahovica1 Custom

Otvarajući izložbu predsjednik Matice hrvatske Orahovica Zorislav Milković je rekao:

-Sukladno svojim ciljevima i djelovanju, dakle evociranju uspomene i povijesti našeg grada, izvlačenju iz zaborava nekih činjenica koje smo možda znali, a zaboravili i li možda uopće nismo znali. Ovo je već 16. izložba s istom tematikom i kada se kaže šesnaest to je jako puno za nabrojiti, a onda probajte zamisliti koliko je potrebno truda da bi se sve to skupilo, jer riječ je o negdje o preko 200 fotografija i predmeta koje je ovaj sjajni zaljubljenik u Orahovicu, Duško Rađenović godinama prezentirao. Duško nam uvijek donese nešto novo i zapravo je vrijedno divljenja koliko ono voli i uživao u tome što radi, a paralelno koliko je to vrijedno za orahovicu. Iza svake ove fotografije je posebna priča koja sobom nosi svoju vrijednost i moram reći da je većina starih fotografija koje pronalazimo u monografijama, zbornicima, enciklopedijama i drugim starim knjigama upravo pod autorstvom obitelji Ollrom i stoga zahvaljujem g. Dušku Rađenoviću što je ovu izložbu posvetio upravo njima. – rekao je Milković.

3105nepoznataorahovica3 Custom

Nakon njega pozdrave i riječi pohvale uputili su gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin te jedan od začetnika ove izložbe uz Duška Rađenovića kao autora, Vlado Grgić. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content