VIDEO Tuča veličine jajeta poharala slovenski Črnomelj

Olujno nevrijeme koje nam prijeti prije nekoliko sati pogodilo je Črnomelj u Sloveniji, a pritom je padala tuča kakva se rijetko viđa u našem dijelu Europe. Facebookom su se počele širiti fotografije tuče veličine jajeta koja je pogodila ovaj grad. Naime dio Slovenije nalazi se na području za koje je također izdano upozorenje 3 kao i za ovaj dio Hrvatske. Nadamo se da će nas neće pogoditi ništa slično.

Podsjetimo, pema različitim meteorološkim prognozama danas poslijepodne očekuje nas poprilično jako olujno nevrijeme. Kako smo jučer najavili, danas nas će nas zahvatiti lokalno izraženiji grmljavinski pljuskovi koji mogu biti praćeni tučom. Najveća vjerojatnost za olujne grmljavinske pljuskove iznad većeg dijela županije je u poslijepodnevnim satima te u noći s petka na subotu.

Iz meteorološkog instituta Estofex upozoravaju na oluju koja bi nas mogla pogoditi. Izdano je upozorenje razine 2 i 3 za područje većeg dijela Hrvatske. Upozorenje se odnosi na mogućnost obilnije kiše koja može lokalno izazvati poplave ili odrone. Moguća je i tuča lokalno velikog zrna, mogućnost formiranja tornada ili pijavica, osobito duž Jadrana te umjeren do jak vjetar promjenjiva smjera. Upozorenje razine 3 iznad EU izdaje se jako rijetko, do 5 puta godišnje u prosjeku, stoga možemo reći da nas večeras i u noći čeka poprilično jako olujno nevrijeme.

Na nevrijeme upozorava i DHMZ putem Meteoalarma, koji je za naše područje izdao žuto upozorenje, a za područje neposredno do nas upalilo se narančasto upozorenje. Vjerojatnost grmljavine je 60% te vjetar s udarima od 55 km/h.

Sutra su također mogući mjestimice izraženiji pljuskovi s grmljavinom, praćeni obilnom kišom i prolazno jakim vjetrom. Vjerojatnost grmljavine od 50 do 70 %. U nedjelju se očekuje stabilnije vrijeme, a u prvoj polovici tjedna možemo očekivati temperature zraka do 34°C. (www.icv.hr, ml, kp; foto: M.Rođak)