ZAJEDNIČKA AKCIJA TRI POLICIJSKE UPRAVE “Pali” s gotovo 27 tona duhanskog lista, vrijednog 16 milijuna kuna

PU virovitičko-podravska jedna je od ukupno tri policijske uprave koje su zajedničkim snagama radile na slučaju vezanom uz ilegalnu trgovinu duhana. Naime, Policijski službenici PU koprivničko-križevačke u suradnji s Ravnateljstvom policije i koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva “NICOTIANA 2”, kojim je uhićeno sedam hrvatskih državljana i jedan bosanskohercegovačko-slovenski državljanin radi sumnje u počinjenje više kaznenih djela Zločinačkog udruženja, Počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, Izbjegavanja carinskog nadzora, Nedozvoljene trgovine i Nedozvoljene proizvodnje.

Samo kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko-križevačke, PU zagrebačke i PU virovitičko-podravske, kojom prilikom su na više lokacija detektirana ilegalna skladišta trošarinske robe, najmanje 26.900 kg duhanskog lista, koja je dobavljana preko više država članica Europske unije te su ju tako plasirali na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske, kao i organizirali proizvodnju neoriginalnih vrećica s aromatiziranim rezanim duhanom namijenjenim ilegalnom tržištu zemalja Europske unije.

Osnovano se sumnja da su od studenoga prošle godine do lipnja ove godine ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.000.000 kuna te oštetili državni proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 16.179.000 kuna. Nakon završetka kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su privedeni u pritvorsku jedinicu, a protiv sedam hrvatskih državljana, jednog bosanskohercegovačko-slovenskog državljanina i dvojice bosanskohercegovačkih državljana USKOK-u je podnesena kaznena prijava. (www.icv.hr, PU koprivničko-križevačke)