Općine odustale od projekta zajedničke izgradnje širokopojasnog interneta s Gradom Slatinom, u novi projekt kreću sa Županijom

U Čađavici je održan sastanak osam načelnika općina s istočnog dijela Virovitičko-podravske županije, Čačinci, Zdenci, Crnac, Mikeluš, Nova Bukovica, Čađavica, Sopje i Voćin, a u svezi zajedničkog ulaganja u izgradnju širokopojasnog interneta.

– Nas pet općina sa slatinskog područja, Voćin, Sopje, Nova Bukovica, Čađavica i Mikleuš, bili smo u priči oko projekta izgradnje širokopojasnog interneta, međutim s Gradom Slatinom, kroz dvije godine, nismo uspjeli postići dogovor oko izrade projektne dokumentacije da bi se mogli javiti na natječaj HAKOM-a, te je došlo do razilaženja u mišljenjima i istupili smo iz sporazuma s Gradom Slatinom, a s obzirom na to da su se pojavile i tri nove općine, Crnac, Zdenci i Čačinci, koje si nisu dosad uspjele naći partnera, odlučili smo skupa ući u ovaj projekt sa Županijom, kao nositeljem projekta. Tako je jučer i dogovoreno s konzultantom, i u projekt ćemo ići sa Županijom i VIDRA-om. Ovih dana očekujemo na potpisivanje dokument o sporazumu, tako da bi sve skupa mogli napraviti do kraja studenog kada se očekuje otvaranje prvog poziva za javljanje na natječaj – rekao je načelnik Općine Čađavica, Mirko Rončević.

Osam općina dogovorilo se kako će ići u tzv. “Model B”, što znači da će općine izgraditi mrežu kroz sredstva fondova EU od 85% , a 15% će osigurati sami. U tom slučaju općine će biti vlasnici infrastrukture te će one same moći raditi natječaje za operatere koji bi se tom mrežom služili i tako prihodovati financijska sredstva za sebe, a što nije bilo u tzv. “Modelu A” koji je nudio Grad Slatina, odnosno da bi općine već u početku morali dati mogućnost nekom od operatera da uzme financijska sredstva, sagradi infrastrukturu širokopojasnog interneta, a da poslije općine ne bi znale po kojoj bi cijeni plaćale usluge.

– Nažalost, to nije bila jedina nesuglasica s Gradom Slatinom, što se tiče tzv. “Modela A i B”, već je tromost u provedbi projekta Grada Slatine bila presudna što smo se mi odlučili da idemo samostalno, tj. sa Županijom – dodatno je pojasnio razmimoilaženje s Gradom Slatinom u projektu izgradnje širokopojasnog interneta načelnik Rončević. (www.icv.hr, adf)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content