POLICIJA UPOZORAVA: Ne nosite pin u novčaniku, džepari vrebaju po trgovinama

Budite na oprezu kada kupujete u trgovačkim centrima i trgovinama. Ne ostavljajte torbice i novčanike u kolicima i nikako ne nosite pin u novčaniku s bankovnim karticama. Ako ga već ne možete zapamtiti, upišite ga u mobitel ili ga na neki drugi način istaknite, ali ne u novčaniku i torbici.

Upozorenje je to koje je uputila Policijska uprava virovitičko-podravska, nakon što su uhvatili lopova, stranog državljanina, a koji je s kolegom više od godinu dana „operirao“ po trgovačkim centrima u Virovitici i drugim gradovima u Hrvatskoj.

Džeparili su umirovljenike, a riječ je o profesionalcima poznatima policiji u nekoliko država. Samo na virovitičkom području pokrali su tri umirovljenika u trgovačkim centrima.

Uz gotovinu, s kartica su im skinuli ukupno 28.000 kuna, ispraznili ih, a vlasnike ostavili s minusima na računu.  Sve su žrtve nosile pin u novčaniku. Najstarija žrtva ima 88 godina. Nakon krađe, ostali su i bez novca i dokumenata jer novčanici nikad nisu pronađeni.

krađe1

No zato je policija uspjela uhvatiti jednog od dvojice džepara, zahvaljujući napornoj istrazi i suradnji građana, tvrtki i drugih subjekata uključenih u istragu. Za drugim se još traga, kako u Hrvatskoj, tako i u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj…

Zdravko Matuzalem, pomoćnik načelnika PP Virovitica za kriminalističku policiju ističe da je njegov tim imao posla s profesionalcima, ali da su uspjeli stati na kraj ovom pljačkaškom duetu. – Birali su isključivo trgovačke centre i osobe starije životne dobi – kaže Z. Matuzalem, koji je pozvao sve građane na oprez te da svoje torbice, novčanike, novac i osobne dokumente uvijek drže sebi blizu.

– Prije nego pozovete policiju, prvo nazovite banku i javite da vam je kartica ukradena. Time ste spriječili lopova da vam isprazni novac s računa – pozvao je građane Z. Matuzalem u slučaju da se nađu u ovoj situaciji kao opljačkani umirovljenici.

Nositelj istrage Željko Salopek ističe kako je uhodani dvojac radio po iskušanom modelu.

POMNO BIRAJU ŽRTVE

-Već na samom ulazu u centar, obojica bi odabrali žrtvu. Zatim bi je pratili dok kupuje. Kad bi osoba birala, na primjer, povrće, jedan od njih bi joj skrenuo pozornost, a drugi bi tada iz torbice ili kolica uzeo novčanik i izašao iz trgovine. Ubrzo za njim, iz trgovine bi izašao i drugi muškarac. U kratkom vremenu došli bi do bankomata i podigli novac. Žrtva bi tek na blagajni primijetila da joj nema novčanika – o načinu rada džepara objašnjava Ž. Salopek.

Muškarci bi odmah nakon podizanja novca s bankomata sjeli u automobil i napustili državu. Pritajili bi se neko vrijeme, a zatim vratili i pronašli novu žrtvu. Posljednju pljačku počinili su prije par dana u Virovitici. Razdvojili su se i jedan od njih ubrzo je uhvaćen na graničnom prijelazu Bajakovo.

policija

 

Virovitička policija imala je pritom pomoć kolega iz drugih uprava i granične policije, svi su bili na vrijeme obaviješteni o „zdrpi i zbriši“ modelu kojim se služe ovi džepari.

Istražitelj Tomislav Herceg ističe kako je veliku ulogu u istrazi odigrala i tehnika, osobito kvalitetan video nadzor. Pomoću njega identificirali su oba muškarca, budući da su žrtve bile previše zbunjene ili šokirane da policiji daju točan opis osobe koja ih je prevarila.

-Kvalitetan videonadzor danas može puno pomoći u prevenciji provale u kuće, ali i u našem poslu, kada istražujemo provalu, krađu ili prijevare kojih je sve više i pri kojima se prevaranti koriste najrazličitijim pristupima. Ako si građani mogu priuštiti videonadzor, naš je savjet da ga svakako koriste – ističe istražitelj T. Herceg koji hvali i svaku suradnju s građanima, tvrtkama i institucijama u ovoj istrazi.

Uhvaćenom lopovu slijedi kaznena prijava zbog krađe i računalne prijevare. Trenutno je u zatvoru. Za drugim počiniteljem još traga. No oni nisu jedini, upozorava policija. Džepara ima svugdje pa je najvažnije svoje dokumente uvijek imaju na oku kad ste vani. (www.icv.hr, mlo)

 

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content