POLICIJA UPOZORAVA: Ne nosite pin u novčaniku, džepari vrebaju po trgovinama

Budite na oprezu kada kupujete u trgovačkim centrima i trgovinama. Ne ostavljajte torbice i novčanike u kolicima i nikako ne nosite pin u novčaniku s bankovnim karticama. Ako ga već ne možete zapamtiti, upišite ga u mobitel ili ga na neki drugi način istaknite, ali ne u novčaniku i torbici.

Upozorenje je to koje je uputila Policijska uprava virovitičko-podravska, nakon što su uhvatili lopova, stranog državljanina, a koji je s kolegom više od godinu dana „operirao“ po trgovačkim centrima u Virovitici i drugim gradovima u Hrvatskoj.

Džeparili su umirovljenike, a riječ je o profesionalcima poznatima policiji u nekoliko država. Samo na virovitičkom području pokrali su tri umirovljenika u trgovačkim centrima.

Uz gotovinu, s kartica su im skinuli ukupno 28.000 kuna, ispraznili ih, a vlasnike ostavili s minusima na računu.  Sve su žrtve nosile pin u novčaniku. Najstarija žrtva ima 88 godina. Nakon krađe, ostali su i bez novca i dokumenata jer novčanici nikad nisu pronađeni.

krađe1

No zato je policija uspjela uhvatiti jednog od dvojice džepara, zahvaljujući napornoj istrazi i suradnji građana, tvrtki i drugih subjekata uključenih u istragu. Za drugim se još traga, kako u Hrvatskoj, tako i u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj…

Zdravko Matuzalem, pomoćnik načelnika PP Virovitica za kriminalističku policiju ističe da je njegov tim imao posla s profesionalcima, ali da su uspjeli stati na kraj ovom pljačkaškom duetu. – Birali su isključivo trgovačke centre i osobe starije životne dobi – kaže Z. Matuzalem, koji je pozvao sve građane na oprez te da svoje torbice, novčanike, novac i osobne dokumente uvijek drže sebi blizu.

– Prije nego pozovete policiju, prvo nazovite banku i javite da vam je kartica ukradena. Time ste spriječili lopova da vam isprazni novac s računa – pozvao je građane Z. Matuzalem u slučaju da se nađu u ovoj situaciji kao opljačkani umirovljenici.

Nositelj istrage Željko Salopek ističe kako je uhodani dvojac radio po iskušanom modelu.

POMNO BIRAJU ŽRTVE

-Već na samom ulazu u centar, obojica bi odabrali žrtvu. Zatim bi je pratili dok kupuje. Kad bi osoba birala, na primjer, povrće, jedan od njih bi joj skrenuo pozornost, a drugi bi tada iz torbice ili kolica uzeo novčanik i izašao iz trgovine. Ubrzo za njim, iz trgovine bi izašao i drugi muškarac. U kratkom vremenu došli bi do bankomata i podigli novac. Žrtva bi tek na blagajni primijetila da joj nema novčanika – o načinu rada džepara objašnjava Ž. Salopek.

Muškarci bi odmah nakon podizanja novca s bankomata sjeli u automobil i napustili državu. Pritajili bi se neko vrijeme, a zatim vratili i pronašli novu žrtvu. Posljednju pljačku počinili su prije par dana u Virovitici. Razdvojili su se i jedan od njih ubrzo je uhvaćen na graničnom prijelazu Bajakovo.

policija

 

Virovitička policija imala je pritom pomoć kolega iz drugih uprava i granične policije, svi su bili na vrijeme obaviješteni o „zdrpi i zbriši“ modelu kojim se služe ovi džepari.

Istražitelj Tomislav Herceg ističe kako je veliku ulogu u istrazi odigrala i tehnika, osobito kvalitetan video nadzor. Pomoću njega identificirali su oba muškarca, budući da su žrtve bile previše zbunjene ili šokirane da policiji daju točan opis osobe koja ih je prevarila.

-Kvalitetan videonadzor danas može puno pomoći u prevenciji provale u kuće, ali i u našem poslu, kada istražujemo provalu, krađu ili prijevare kojih je sve više i pri kojima se prevaranti koriste najrazličitijim pristupima. Ako si građani mogu priuštiti videonadzor, naš je savjet da ga svakako koriste – ističe istražitelj T. Herceg koji hvali i svaku suradnju s građanima, tvrtkama i institucijama u ovoj istrazi.

Uhvaćenom lopovu slijedi kaznena prijava zbog krađe i računalne prijevare. Trenutno je u zatvoru. Za drugim počiniteljem još traga. No oni nisu jedini, upozorava policija. Džepara ima svugdje pa je najvažnije svoje dokumente uvijek imaju na oku kad ste vani. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content