Virovitički gimnazijalci proslavili 60 godina mature

Susreti bivših gimnazijalaca radi obilježavanja maturalnih jubileja tradicionalno se i redovito održavaju svakih 5 ili 10 godina sve do 50., ponekad i 55. obljetnice, ali rijetko se događa takvo okupljanje za 60. obljetnicu jer osamdesetogodišnjaci mogu raznim razlozima opravdati svoje izostanke. Naraštaj virovitičkih gimnazijalaca koji je maturirao davne 1958. godine i koji je tiskom objavio dva izdanja spomen knjige pod naslovom “Susreti i sjećanja”, priredio je proslavu iznimnog jubileja. Na proslavi 60. obljetnice mature u virovitičkoj Gimnaziji opet su se okupili bivši učenici (1954.-1958.).

Na proslavi 60.obljetnice mature Custom

Stoje: Ivan Jerešić, Ivan Zelenbrz, Marija Turk-Kuči, Karlo Crnčić, Dragutin Kolesarić, Zdenka Jelak-Obrdalj, Vladimir Kolesarić (Miko) i Zvonimir Kovačević
Sjede: Marica Marčeta-Slijepčević, Mira Lah-Arremann, Verica Saraga-Štefanec, Dragica Krušić-Majurec, Đurđica Vajs-Božićević, Zorica Vezmarović-Svetozarević i Ana Penzar-Čavar

To su predstavnici prvog naraštaja gimnazijalaca koji su bili oslobođeni male mature premda je dio njih završio prva četiri razreda gimnazije koja je nekad imala osam razreda. Tako je 1954. godine u peti razred bio upisan 161 učenik, ali u osmom razredu 1958. godine bila su 82 učenika. Nakon mature većina gimnazijalaca studirala je na raznim fakultetima i potom se zapošljavala diljem ondašnje države, poneki u inozemstvu.

Kopija naslovnice spomen knjige virovitičkih gimnazijalaca Custom

Na obilježavanje obljetnica mature rado su se odazivali, ali tijekom godina sudionika je bilo sve manje. Njihovi su profesori već poumirali, kao i znatan broj kolegica i kolega. Stoga živi slavljenici posjećuju virovitičko groblje prije okupljanja u Gimnaziji.

(www.icv.hr, iz)

maturanti 1 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content