DR. EDITA SMILJANIĆ: Zahvalnicu Grada primila je za angažman na modernizaciji Dječjeg odjela virovitičke bolnice

Doktorica Edita Smiljanić, specijalist pedijatrije, dobitnica je ovogodišnje Zahvalnice Grada Virovitice za razvoj zdravstvene zaštite djece. Već dugi niz godina živi i radi u Virovitici. Njen trud i rad tijekom 25 godina, koliko vodi Dječji odjel u virovitičkoj bolnici, nisu prošli nezapaženo te joj je ove godine Grad Virovitica odlučio zahvaliti i odati priznanje.

Doktorica Smiljanić ostavit će neizbrisiv trag na Dječjem odjelu jer su ona i njezin tim zaslužni za njegovu modernizaciju. Kada je 1992. godine imenovana voditeljicom Odjela, željela ga je približiti djeci i njihov boravak ondje učiniti što ugodnijim.

IGRAONICA I SMIJEH NA ODJELU

– Uz pomoć brojnih ljudi uspjeli smo i Dječjem odjelu dati novo ruho. Pomakli smo se od stereotipnih bolničkih odjela i obojali ga u vedrije boje. Otvorili smo igraonicu za djecu i uključili Društvo „Naša djeca“ Virovitica koji su osmislili različite aktivnosti kako bi djeci olakšali vrijeme boravka u bolnici – govori nam Edita Smiljanić, čiji je odjel među prvima u Hrvatskoj zaslužio prestižan naslov „Prijatelj djece“.

– Puno smo toga napravili, 25 godina je prošlo, a Dječji odjel danas izgleda drugačije, veselije – dodaje. Kada je imenovana voditeljicom odjela, trudila se modernizirati pristup liječenju djece, pa su uvedene nove pretrage i nabavljeni novi aparati. – Nastavila sam gdje je stala doktorica Terezija Salaj Rakić, koja je bila prvi pedijatar i prva voditeljica pedijatrije – ističe doktorica Smiljanić.

Dječji odjel u Virovitici sada je moderna pedijatrija, gdje se dijagnostikom, monitoringom kroz dnevnu bolnicu i liječenjem za vrijeme hospitalizacije nastoji što efikasnije zbrinuti bolesno dijete. – Svu bolesnu djecu koju nismo mogli liječiti nismo zadržavali, nego smo ih slali u ustanove tercijarnog tipa gdje im se može napraviti daljnja dijagnostička obrada i nastaviti liječenje – ističe doktorica.

MAJKE KAO PARTNERI U LIJEČENJU

Kako kaže, velika je čast dobiti Zahvalnicu Grada Virovitice za izniman doprinos u razvoju zdravstvene zaštite djece, no ističe kako zasluga za priznanje nije samo njezina.
– To nije nagrada meni osobno, nego svim ljudima koji su sa mnom radili. To je nagrada za naš kontinuirani rad, za brigu za djecu ove županije svih ovih godina – rekla je doktorica Smiljanić. Kroz njezin odjel prošle su stotine djece, a najveća im je nagrada kada mališani pod njihovom skrbi ozdrave i odu kući.

– Najljepši je osjećaj kada pomognete djetetu i vidite sreću njihovih roditelja. Taj prizor me uvijek iznova ispunjava srećom i zadovoljstvom – s osmjehom nam govori, dodajući kako roditelji imaju veliku ulogu u liječenju djece.

– Majke su naši partneri u liječenju, prisutne su tijekom liječenja i nastojimo da se ne odvajaju od djece – dodaje. Virovitički Dječji odjel nastoji ne samo pratiti stručni razvoj pedijatrije, već i učiniti boravak djece što ugodnijim, tako su čekaonicu opremili televizorom, a i među prvima u Hrvatskoj uveli heklane hobotnice kao dio liječenja nedonoščadi.

Doktorica Smiljanić posljednje dvije godine obavlja i posao zamjenika ravnatelja virovitičke Opće bolnice. Na taj je položaj imenovana zbog dugogodišnjeg iskustva upravljajući svojim odjelom te zbog svog stručnog rada i znanja, kao i stalnog usavršavanja. Svoj rad posebno je usmjerila na dječju alergologiju, endokrinologiju te ultrazvuk abdomena i bubrega.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content