Literarna i likovna radionica u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

Vruć ljetni dan učenici osnovnoškolskog uzrasta proveli su u debeloj hladovini Gradske knjižnice i čitaonice Slatina uživajući u gorskim pustolovinama omiljenog im književnog lika spisateljice Sanje Polak, Pauline P.

Paulina P. je desetogodišnja djevojčica koja u svojoj obitelji i školi doživljava mnoštvo običnih, sretnih i nesretnih trenutaka. Svaku zgodu i nezgodu, svaki trenutak vrijedan joj je i daje mu na značaju tako što ga zapisuje. Voli pisati i piše često. U njezinim zapisima djeca često pronalaze sama sebe i to im izmamljuje osmijeh na lice.

Današnja literarna radionica započela je čitanjem gorskih zgoda Pauline P., a lik je „posuđen“ za literarnu radionicu i smješten u priču u kojoj skupina djece u posjetu Jankovcu dolazi u Slatinu i posjećuje poznati slatinski mamutovac- sekvoju.

Učenici su čitali omiljene dijelove knjige, poput penjanja na drvo glavne junakinje, prepričavajući slične dogodovštine iz vlastitog iskustva.

U svojim likovnim radovima, učenici ističu ponos prirodnim biserom, sekvojom, koji se rijetko sreće u svijetu. O njemu znaju mnogo, ili su dobili mnoštvo informacija u vlastitom domu, putem medija ili su učili u školi. Svakako je i knjižnica mjesto u kojemu se usvajaju znanja o potrebi zaštite i brige za svoj životni okoliš, planet Zemlju i zaštitu spomenika prirode. Književni tekst, osim samog uživanja u ljepoti priče, mnogo toga poučava.

Likovna radionica potakla je učenike da motiv sekvoje stave u prvi plan na slatinski suvenir. Osim samog motiva sekvoje, učenici su suvenir oslikavali omiljenim im mjestima u gradu u kojem žive i koji vole. Posebna atmosfera događa se u momentima kada se bliži Dan grada koji se svake godine iščekuje s posebnom pozornošću.

Osim sudjelovanja u radionicama srijedom, roditelji, djeca i knjižničari često u knjižnici uživaju u druženju s knjigom, te tako s djecom stječu posebne odnose bliskosti. Knjižnica nastoji nabaviti svu potrebnu građu da zadovolji potrebe svojih korisnika. Krajnji rezultat djelo je vrijednih ruku svih njezinih djelatnika. (www.icv.hr, adf; GKiČ Slatina, A. Knežević)

[g-gallery gid=”472190″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content