NK SOKOL MILANOVAC Zahvalnica Grada Virovitice kao poticaj za bolji rad s mlađim uzrastima

Nogometni klub Sokol Milanovac dobitnik je Zahvalnice Grada Virovitice za 40 godina rada i promociju sporta. Sportski entuzijast iz Podgorja Dragutin Cah nakon osnivanja nogometnog kluba u svom mjestu, odlučio je pomoći mještanima Milanovca u osnutku istoga. Povezuje se sa Slavkom Francetićem te se 1978. osniva Nogometni klub Milanovac. Budući da u Milanovcu nije bilo odgovarajućeg terena za odigravanje službenih nogometnih utakmica, igrači novoosnovanog kluba svoje su utakmice igrali u Rezovcu i na igralištu Sportskog centra Vegeška.

U to vrijeme krenulo se s izgradnjom društvenog doma u centru Milanovca, a uz njega i nogometnog igrališta te u sastavu doma i svlačionica za nogometni klub. Završetkom izgradnje nogometaši Milanovca od 1982. godine igraju na svom igralištu. Seniorska momčad ubrzo se plasirala iz prve općinske lige u međuopćinsku ligu Koprivnica – Križevci – Đurđevac – Virovitica. U tom rangu natjecanja Milanovčani su bili sezonama u vrhu prvenstvene tablice. Jedan od ključnih igrača te ekipe bio je Draško Zidar, danas vodeći virovitički glumac. Nosio je broj deset, koji treneri daju samo najboljim igračima. Paralelno s ligaškim natjecanjem, Milanovac igra u općinskom kupu, gdje je znao pobjeđivati puno kvalitetnije momčadi – suhopoljski Partizan 2:0 i virovitički Borac (današnju Viroviticu) na njegovom terenu 1:0.

sport sokol milanovac 1

I DO 36 GOLOVA PO UTAKMICI

U klubu se rad nije bazirao samo na prvu momčad, već i na mlađe uzrasne kategorije. Juniorska selekcija godinama je dominirala svojom ligom. Tih vremena prisjeća se današnji klupski predsjednik i trener današnjih juniora Miroslav Feketija.

– Često smo pobjeđivali s dvoznamenkastim rezultatom. Najveću pobjedu ostvarili smo u susretu s Napretkom iz Rušana. Pobijedili smo 36:0. Tadašnji trener Milan Nemet, danas „alfa i omega“ virovitičkog streljaštva, ubacio me u napad. Iskoristio sam svoju visinu i ubrzo sam postao najbolji strijelac ekipe i lige – prisjeća se M. Feketija.

Početkom Domovinskom rata svi igrači uzimaju oružje u ruke i kreću u obranu domovine. Završetkom rata klub obnavlja svoj rad pod imenom Nogometni klub Sokol, uzevši ime Udruge dragovoljaca Domovinskog rata iz Milanovca. Uspješno se natječe u županijskim ligama. Današnja seniorska momčad milanovačkog Sokola igra u drugoj županijskoj ligi Zapad. Vodi je prekaljeni trenerski mag Mirko Premrl.

SIMBIOZA S JAČIM KLUBOVIMA

– Mislio sam otići u trenersku mirovinu, ali nisam mogao odbiti poziv svojih bivših igrača i već drugu sezonu zajedno s njima uspješno brodimo kroz natjecanje – rekao nam je Premrl.

Uz prvu momčad, u klubu su trenutno aktivna dva mlađa uzrasta, juniori i ekipa U-14. Spomenute selekcije okupljaju četrdesetak mladih igrača. O kvaliteti rada u klubu s mlađim uzrastima dovoljno govore činjenice. Juniori Sokola 1995. osvojili su županijski kup u svom uzrastu, a klubovi u višim stupnjevima natjecanja, naprimjer, Virovitica, Suhopolje i Rezovac u svojim početnim postavama imaju igrače koji su ponikli u Sokolu. Odnos s jačim klubovima nije jednostran, već jedna vrsta simbioze. Igrači koji se ne uspiju izboriti za igranje u tim klubovima dolaze u Sokol i tu postaju standardni prvotimci. Milanovački Sokol uspješno djeluje već četrdeset godina i pred njim je sigurno još puno utakmica na nogometnim terenima.

Nagrada Grada Virovitice na ponos je cijelom klubu, kaže predsjednik M. Feketija. – Ovo nam je poticaj da i dalje ustrajemo u radu s mlađim uzrastima, kako bi naš klub djelovao barem novih 40 godina – zaključuje M. Feketija.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content