FOTO: NOVA VIROVITIČKA OAZA Mališani puštanjem balona otvorili novi Mali park

Uz pjesmu, ples najmlađih mažoretkinja Gradske glazbe Virovitica i puštanjem balona polaznika Dječjeg vrtića Cvrčak, danas (petak) je otvoren novi Mali park. Uređenje parka, vrijedno 520.906 kuna, provedeno je u sklopu projekta „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“ odobrenog u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom, vrijednog gotovo 2 milijuna kuna. Nositelj projekta je Grad Virovitica, a provodi se u partnerstvu sa Županijom Baranya, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA.

Jedan Dva Print Studio

U Malom parku tako je posađeno 26 novih stabala, 13 vrsta cvijeća, a krase ga i novi elementi. – Tema cijelog projekta je razvoj pčelarstva i doprinos razvoju turizma. Tu smo temu odabrali s obzirom na to da je naša županija poznata po proizvodnji meda pa na ovaj način želimo promovirati med i sve proizvode na bazi meda – rekla je Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA, ističući kako je posebna pozornost posvećena poticanju konzumiranja meda od najranije dobi te su u sklopu projekta održane brojne radionice za djecu.

Upravo su mališani danas dobili čast otvoriti novu virovitičku oazu. Polaznici Dječjeg vrtića Cvrčak park su otvorili simboličnim puštanjem žutih balona, a potom sudjelovali na kreativnoj radionici koju je pripremila Kreativna udruga Unikat.

M.Bašić, virovitica.hr

U sklopu projekta uspostavlja se ruta na temu meda i pčelarstva s 35 punktova, od čega će 20 biti s hrvatske te 15 s mađarske strane, a polazišna točka turističke rute je upravo Mali park. Osim radova u sklopu projekta izvedeni su i radovi na navodnjavanju, rasvjeti parka, obnovi česme i asfaltnog nogostupa te je tako u obnovu ukupno uloženo gotovo milijun kuna.

Izuzetno zadovoljan realizacijom ovog dijela projekta, gradonačelnik Ivica Kirin najavio je i uređenja novih parkova na području grada.

– Ovim projektom vratili smo život u Mali park, a naši sugrađani dobili su još jedno mjesto za odmor i rekreaciju. Projekt je zamišljen da ujedno bude i edukativan te potiče ono što je naš potencijal – pčelarstvo. Da smo pogodili priču, najbolje nam pokazuje velik broj ljudi koji ovih dana, otkako je park završen, borave u njemu. Cilj nam je zelene površine staviti u funkciju te nas nakon Malog parka čeka park u Južnom Bloku i u Koriji – rekao je gradonačelnik Kirin.

Otvorenje nikako nije moglo proći bez meda, pa je poznati virovitički pčelar Slavko Švraka na štandu izložio svoje domaće proizvode.

Projekt uređenja parka je pohvalio i predsjednik Udruge pčelara grada Virovitice Dubravko Milanović koji je istaknuo kako je ovaj projekt važan za pčelare i agroturizam.

– Tematskom obnovom parka dobili smo prepoznatljiv simbol. Ovaj park će sigurno svojim sadržajem educirati sve prolaznike i posjetitelje o značaju pčelinjih proizvoda – rekao je D. Milanović.

Obilježavanju završetka radova u Malom parku nazočili su i župan Virovitičko podravske županije Igor Andrović sa zamjenicima, Marijom Klementom i Darkom Žužakom, zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, András Tálos iz Zajedničkog tajništva Interreg V-A programa Hrvatska – Mađarska, projektantica Kristina Lukačević, ravnatelji, direktori i pročelnici gradskih ustanova i institucija.

(www.icv.hr, tekst i foto: ml; virovitica.hr, video: Jedan Dva Print Studio)