FOTO: NOVA VIROVITIČKA OAZA Mališani puštanjem balona otvorili novi Mali park

Uz pjesmu, ples najmlađih mažoretkinja Gradske glazbe Virovitica i puštanjem balona polaznika Dječjeg vrtića Cvrčak, danas (petak) je otvoren novi Mali park. Uređenje parka, vrijedno 520.906 kuna, provedeno je u sklopu projekta „Razvoj pčelarstva kroz prekogranične turističke rute“ odobrenog u sklopu Interreg V-A programa suradnje s Mađarskom, vrijednog gotovo 2 milijuna kuna. Nositelj projekta je Grad Virovitica, a provodi se u partnerstvu sa Županijom Baranya, Turističkom zajednicom grada Virovitice te Razvojnom agencijom VTA.

DJI 0008
Jedan Dva Print Studio

U Malom parku tako je posađeno 26 novih stabala, 13 vrsta cvijeća, a krase ga i novi elementi. – Tema cijelog projekta je razvoj pčelarstva i doprinos razvoju turizma. Tu smo temu odabrali s obzirom na to da je naša županija poznata po proizvodnji meda pa na ovaj način želimo promovirati med i sve proizvode na bazi meda – rekla je Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA, ističući kako je posebna pozornost posvećena poticanju konzumiranja meda od najranije dobi te su u sklopu projekta održane brojne radionice za djecu.

Upravo su mališani danas dobili čast otvoriti novu virovitičku oazu. Polaznici Dječjeg vrtića Cvrčak park su otvorili simboličnim puštanjem žutih balona, a potom sudjelovali na kreativnoj radionici koju je pripremila Kreativna udruga Unikat.

IMG 6176
M.Bašić, virovitica.hr

U sklopu projekta uspostavlja se ruta na temu meda i pčelarstva s 35 punktova, od čega će 20 biti s hrvatske te 15 s mađarske strane, a polazišna točka turističke rute je upravo Mali park. Osim radova u sklopu projekta izvedeni su i radovi na navodnjavanju, rasvjeti parka, obnovi česme i asfaltnog nogostupa te je tako u obnovu ukupno uloženo gotovo milijun kuna.

Izuzetno zadovoljan realizacijom ovog dijela projekta, gradonačelnik Ivica Kirin najavio je i uređenja novih parkova na području grada.

– Ovim projektom vratili smo život u Mali park, a naši sugrađani dobili su još jedno mjesto za odmor i rekreaciju. Projekt je zamišljen da ujedno bude i edukativan te potiče ono što je naš potencijal – pčelarstvo. Da smo pogodili priču, najbolje nam pokazuje velik broj ljudi koji ovih dana, otkako je park završen, borave u njemu. Cilj nam je zelene površine staviti u funkciju te nas nakon Malog parka čeka park u Južnom Bloku i u Koriji – rekao je gradonačelnik Kirin.

IMG 9238 Medium

Otvorenje nikako nije moglo proći bez meda, pa je poznati virovitički pčelar Slavko Švraka na štandu izložio svoje domaće proizvode.

Projekt uređenja parka je pohvalio i predsjednik Udruge pčelara grada Virovitice Dubravko Milanović koji je istaknuo kako je ovaj projekt važan za pčelare i agroturizam.

– Tematskom obnovom parka dobili smo prepoznatljiv simbol. Ovaj park će sigurno svojim sadržajem educirati sve prolaznike i posjetitelje o značaju pčelinjih proizvoda – rekao je D. Milanović.

Obilježavanju završetka radova u Malom parku nazočili su i župan Virovitičko podravske županije Igor Andrović sa zamjenicima, Marijom Klementom i Darkom Žužakom, zamjenici gradonačelnika Damir Marenić i Vlasta Honjek – Golinac, András Tálos iz Zajedničkog tajništva Interreg V-A programa Hrvatska – Mađarska, projektantica Kristina Lukačević, ravnatelji, direktori i pročelnici gradskih ustanova i institucija.

(www.icv.hr, tekst i foto: ml; virovitica.hr, video: Jedan Dva Print Studio)[g-gallery gid=”475741″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content