OPĆINA CRNAC Dvanaest žena zaposlit će kroz projekt “Pomoć u kući starima i nemoćnima”

U Crncu je održana Uvodna konferencija projekta “Pomoć u kući starima i nemoćnima s područja općine Crnac”. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.157.985,42 kuna, a razdoblje provedbe projekta je 30.5.2018. – 30.11.2020. godine. Uz nazočnosti 12 žena koje će biti zaposlene, predstavnike Razvojne agencije VIDRA, Pučkog otvorenog učilišta Slatina i Centra za socijalnu skrb Slatina konferenciju je otvorio načelnik općine Crnac Mato Damjan. Projekt je odobren u okviru poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom „Zaželi – program zapošljavanja žena“ financiranog u okviru Operativnog program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Općina Crnac u svom je dijelu projekta nositelj projektne prijave s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Virovitica i Centrom za socijalnu skrb Slatina. Provedba projekta planirana je u trajanju od 30 mjeseci i namijenjena je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

2408projketzazeli 7

– Predviđeno je zapošljavanje 12 žena i jednog koordinatora projektnih aktivnosti. Zahvaljujući ovom projektu na području Općine Crnac bit će pružena podrška i potpora starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju, za njih ukupno 60 na području općine. Također, krajnjim korisnicima će se na mjesečnoj razini kupovati i dostavljati potrepštine potrebne za osobnu higijenu i održavanje higijene stambenog prostora na mjesečnoj razini. Ciljanoj skupini zaposlenih žena bit će omogućeno dodatno obrazovanje te stjecanje uvjerenja o osposobljavanju čime će postati konkurentnije na tržištu rada – rekao je načelnik Damjan te naglasio kako je Općina Crnac prva u županiji koja je prijavila ovaj projekt.

2408projketzazeli 4

-Moram se zahvaliti Razvojnoj agenciji VIDRA koja je sjajno pripremila projektnu dokumentaciju, kao i partnerima te svom Jedinstvenom upravnom odijelu. Mi smo već provodili sličan program u sklopu Javnih radova i isti je bio odlično prihvaćen od strane krajnjih korisnika, a jedina mana je bilo prekratko trajanje jer riječ je o samo šest mjeseci. Ovoga puta sve skupa traje 30 mjeseci, a nadam se da će se i nakon njegovog završetka i dalje biti sličnih projekata jer starije osobe u potrebi tada shvate da nisu same – rekao je Damjan.

2408projketzazeli 6

Vanjska suradnica na projektu Senka Vranić iz tvrtke Sintagma naglasila je kako će njena uloga biti usmjerena u smislu pomoći pri provedbi projekta. -Cilj je da zajednički provedbom ovog projekta prema zadanim zakonima, osiguramo reference općini, a i samim zaposlenicama da se svi i u budućnosti mogu uključiti u neke druge projekte. Ovo je jedan izniman projekt EU-a jer znamo koliko staračkog stanovništva ostaje samo i prepušteno sebi jer mladi najčešće iz ovakvih područja odlaze za poslom. Zato je uloga žena u sklopu ovog projekta od iznimnog značaja jer daje prvi korak pomoći očuvanju sela kroz njegove stanovnike – rekla je Senka Vranić. (www.icv.hr, Tekst i foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content