PREKRASAN VIKEND U VIROVITIČKOM RODILIŠTU U tri dana rođeno 16 zdravih beba

Iako je broj novorođene djece već nekoliko godina u konstantnom padu u cijeloj Hrvatskoj, na rodilištu u virovitičkoj Općoj bolnici dogodilo se nešto neuobičajeno – čak 16 beba rođeno je u jednom vikendu. Buran vikend značio je pune ruke posla za liječnike i primalje.
– Prekrasan je osjećaj kad dolaziš na rodilište i čuješ plač toliko djece, vidiš sreću toliko majki. Najvažnije je da je svaki porod dobro prošao i da su svi zdravi – s osmijehom nam govori primalja Ernestina Vračarić.

Rodilište je bilo ispunjeno gotovo do posljednjeg kreveta, no, kako kaže, trudile su se rodiljama pružiti pomoć najbolje što su mogle.
– Nismo stigle provesti vrijeme s rodiljama kao i inače. Sve je bilo užurbano i možda su bile zakinute po tom pitanju, no trudile smo se da dobiju najbolje što se može dati – istaknula je primalja Ernestina.

POZITIVNO ISKUSTVO

U nedjelju je svoje drugo dijete rodila i Dragana Novosel. Kako kaže, gužva i užurbanost joj nisu smetali jer se brinula da, u odnosu na prvi porod koji je bio težak, ovaj prođe što bolje.
– Nakon neplanirane komplikacije na prvom porodu na koju liječnici nisu mogli utjecati, bilo me je strah ovog poroda, no sve je prošlo u najboljem redu – govori nam Dragana, dodajući kako joj je puno značila podrška primalja nakon poroda.

– U tom razdoblju kada pred sobom imate malo biće o kojem trebate brinuti, a sve vas boli i ne možete se brinuti ni sami za sebe, osoblje na rodilištu u tom trenutku preuzima važnu ulogu. Neovisno je li dva sata popodne ili dva ujutro, ako primijete da imate kakvih problema s oporavkom ili s bebom, na vaš poziv ili samoinicijativno dolaze u sobu spremne da vas utješe, odgovore na pitanja i pripomognu oko bilo koje situacije vezano za dojenje ili brigu oko bebe – zadovoljna iskustvom u bolnici govori mama Dragana. Kako kaže, sve primalje su vrlo ljubazne i pristupačne, a svoj posao obavljaju s ljubavlju koja majkama na rodilištu neopisivo pomaže u prvim danima s bebom.

NADA U BOLJU BUDUĆNOST

Prema riječima doktora Jadranka Šegregura, voditelja Odjela za ginekologiju i porodništvo, u prosjeku se u virovitičkom rodilištu dnevno rodi dvoje djece pa su s ovom brojkom ugodno iznenađeni.
– Ne bih rekao da se radi o nekakvom „baby boomu“ s obzirom na to da je to samo taj vikend, ali bih ipak napomenuo da je do sada u odnosu na prošlu godinu ipak bilo 30-ak porođaja više – istaknuo je J. Šegregur, dodajući kako je teško prognozirati kakva ih situacija čeka do kraja godine, no ipak se nada da će ova godina zaustaviti trend sve manjeg broja porođaja koji je započeo 2010. godine. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content