TREĆA INKLUZIVNA KOLONIJA SLIKARA Jaglaci slikali s vrhunskim majstorima kista iz Belišća

U dvorištu udruge osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac Orahovica održana je 3. Inkluzivna likovna kolonija humanitarnog karaktera u organizaciji Udruge. Na koloniji je sudjelovalo 8 slikara Udruge Bel Art iz Belišća, volonteri udruge Jaglac te sedam osoba s invaliditetom.

-U svojem radu uvijek nastojimo istaknuti da naši korisnici nemaju samo ograničenja, nego i brojne sposobnosti, talente i interese koje treba poticati. Oni mogu ravnopravno i ravnomjerno sudjelovati u svim segmentima života lokalne zajednice, pa tako i u likovnom stvaralaštvu. Zahvaljujemo svima koji su svojim sudjelovanjem i donacijom slika pružili podršku u radu udruge Jaglac te ujedno omogućili nezaboravan kreativni dan. Podršku u organizaciji pružili su nam i članovi Lovačke udruge Vepar iz Orahovice koji su za sve sudionike pripremili odličan čobanac – rekla je koordinatorica programskih aktivnosti Udruge Jaglac Lidija Stojković. Udruga bel Art iz Belišća redovno surađuje s orahovačim Jaglacem i dio je ovakvih kolonija kojima pristupaju s velikom ljubavlju i zadovoljstvom.

1908kolonijajaglac 1

-Ovo je već treća godina da sa surađujemo s ovim prekrasnim ljudima i korisnicima udruge Jaglac i tko god od nas dođe ovdje, sobom ponese neprocjenjive dojmove. Ove godine došli smo s osam slikara koji u raznim slikarskim tehnikama. Time svojim malim doprinosom, slikama koje ovdje napravimo, a ostavljamo im u vlasništvo, pomažemo u daljnjem djelovanju ove udruge i to nam čini veliko zadovoljstvo. Usput održali smo članovima i malu slikarsku edukaciju, a moram reći da mi ovakvu suradnju imamo i sa sličnom udrugom, Zvono iz Belišća, tako da se na ovakve događaje uvijek rado odazovemo i naprosto uživamo – kaže Ivan Vajda predsjednik udruge Bel Art Belišće te naglašava kako na svaku ovakvu koloniju njegova Udruga teži dovođenju mladih slikara.

-Iako je problem svih udruga da tako kažem, što ”stare”. Nema mladih, odlaze u druge krajeve, poslom, studijem i slično pa je tako i kod nas. Mi imamo tu sreću da smo određenim sistematskim radom, naime već deset godina radimo s djecom osnovnoškolskog uzrasta, i to nam je velika baza za daljnji rad udruge. Ovdje je s nama akademska slikarica, mlada umjetnica Vanja Eberl kojoj zahvaljujem na dolasku i doista je čast u jednoj udruzi imati članove koji su akademski obrazovani – zaključio je Vajda. Mlada umjetnica Vanja Eberl bila je oduševljena dolaskom u Orahovicu u udrugu Jaglac.

1908kolonijajaglac 3

-Za mene je ovo bilo jedno novo predivno iskustvo, iako sam puno proputovala i odradila niz kolonija, ovakvu još nisam imala. Zajedno smo se sjajno družili, uživali u slikarstvu i ova kolonije će mi definitivno ostati u sjećanju. Za Jaglac sam slikala u akrilu s modernističkom notom, kombinacijom ekspresionizma, a riječ je u prvom redu o portretu. Nadam se da će i ova priča potaknuti mlade koji se kreativno izražavaju da se priključe radu u udrugama poput naše i sudjelovati u našim sjajnim programima – rekla je Eberl. Članovi udruge Jaglac su uživali radeći s vrhunskim majstorima kista.

-Bilo je jako lijepo. Crtali smo, a umjetnici su nam davali savjete kako da što radimo i bilo je baš zabavno – zaključila je korisnica Martina Kukuruzović s osmijehom koji govori više od riječi. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content