UČENICIMA BESPLATNO VOĆE, POVRĆE I MLIJEKO Tko će u novoj školskoj godini sudjelovati u Školskoj shemi?

Objavljen je Javni poziv na koji se za Školsku shemu 2018./2019. mogu javiti gradovi i općine. Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama te uključuje besplatne obroke svježeg voća, povrća i mliječnih proizvoda za osnovnoškolsku i srednjoškolsku djecu.

Shema se provodi od 2013. godine po principima Europske unije, kao mjera namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola. Clj joj je promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi. Jedna od ciljeva je i oblikovanje prehrambenih navika djece i ograničenje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, kao i omogućavanje školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda.

U školskoj godini 2017./2018. za provedbu Školske sheme zabilježen je rekordan odaziv i škola i dobavljača, unatoč značajno promijenjenim uvjetima i kriterijima, pokazuju podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi. U projekt se uključilo čak 1119 škola te 87 dobavljača iz cijele Hrvatske, značajno više u odnosu na godinu ranije, kada je u njemu sudjelovalo 770 škola i 32 dobavljača.

Na području Virovitičko-podravske županije u Shemi je u prošloj školskoj godini (2017./2018.) sudjelovalo 27 škola i 9120 učenika, a kao dobavljači registrirani su OPG-i Baula, Bedeković, Mijok i Uremović, obrt Jara te braniteljska zadruga Pleter. U projektu su sudjelovale tvrtke Brana, Vagros, Voras, KTC, Himbo top i Risnjak.

– Gotovo dvije trećine dobavljača su obiteljska gospodarstva ili poljoprivredni obrti, a to je podatak koji me, uz veći broj škola, obiteljskih gospodarstava i tvrtki, također raduje – komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te najavio da bi u budućnosti u Shemi u školama svoje mjesto trebao naći i domaći med. (www.icv.hr, mlo, foto: arhiv)

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content