ZLATNA PLAKETA TOMISLAVU TOLUŠIĆU: Virovitica je grad po mjeri čovjeka, stalno se razvija i ima sve što vam treba

Vrijedno priznanje – Zlatnu plaketu Grada Virovitice ove godine za doprinos u razvoju gospodarstva, znanosti, obrazovanja i kulture na području grada Virovitice dobio je Tomislav Tolušić.

Kao vježbenik, Tomislav Tolušić zaposlio se u Uredu državne uprave Virovitičko-podravske županije, od 2004. do 2008. godine radi u Gradu Virovitici na poslovima stručnog suradnika, a 2008. godine izabran je za najmlađeg župana u Hrvatskoj.

Godine 2016. imenovan je ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, nedugo zatim ministrom poljoprivrede, a 2018. godine i potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske.

Dobili ste važno priznanje svog grada. Što Vam ono znači?
Ovo mi je najdraže priznanje koje sam ikada dobio jer Virovitica je moj grad, ovdje sam rođen, ovdje živim i ovdje ću i ostarjeti. U 10 godina zajedno smo puno napravili za razvoj grada i ovo je simbolično priznanje i svim ljudima koji su u tome sudjelovali.

Kakav je bio put od vježbenika preko župana do ministra i potpredsjednika Vlade RH?
Prve sam korake napravio u Uredu državne uprave, ali pravo poslovno iskustvo ostvario sam u Gradu Virovitici te posebno zahvaljujem gradonačelniku Ivici Kirinu koji mi je omogućio da budem dio tima. Moram zahvaliti i Đurđici Aragović koja mi uvijek bila mentor u poslovnom i svakom drugom smislu.

Naravno, lako je biti uspješan kad si dio uspješne ekipe. Iz toga je proistekla funkcija župana gdje ni nakon osam godina obnašanja te dužnosti nikada nisam zaboravio odakle sam došao i odakle su potekli svi bitni projekti za razvoj grada Virovitice. Danas sam potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, imam dvojaku ulogu. Brinem se o boljitku poljoprivrede i gospodarstva, ali i dalje istom, ako ne i većom pažnjom, vodim brigu o svom gradu i županiji.

Što biste izdvojili kao posebne dijelove svoje uspješne karijere?
Kad govorimo o razini županije, izdvojit ću dva projekta, dvije institucije koje možda nisu mjerljive, vidljive kao izgrađeni objekti ili kilometri neke nove ceste, ali su najbitnije za svijetlu budućnost grada i županije.

To su Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici (VŠMTI), čiji je jedan od idejnih začetnika Ivica Kirin i VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. VŠMTI stvara pametne i obrazovane ljude, koji mogu razvijati naše lokalne sredine, a VIDRA stvara sretne poduzetnike i poljoprivrednike koji svojim projektima omogućuju bolju budućnost svima.

Kad god Vam prilike dopuste, vraćate se u Viroviticu. Kakvom je vidite u budućnosti?

Prije svega, ja se u Viroviticu ne vraćam – nisam nikada iz nje ni otišao. Preko tjedna sam na privremenom radu u Zagrebu, a vikendom sam tijelom, srcem i dušom u Virovitici sa svojom obitelji i prijateljima. Smatram da smo napravili odličnu podlogu da Virovitica, bez obzira što je jedan od manjih hrvatskih gradova, bude centar razvoja ne samo županije, nego i šire regije.

Danas smo kao grad i županija prepoznati kao najuspješniji u povlačenju sredstava iz EU fondova. Osim što je moj grad, s pravom mogu reći da je to grad po mjeri čovjeka – ima sve što vam treba i stalno se razvija. Pametni i sposobni ljudi koji ga vode izgradit će ga dobrim idejama i motivacijom za stvaranjem suvremenog europskog grada koji prati trendove. Vjerujem da će i dalje ostati poželjan grad za život.

(www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content