Znate li da meso, mlijeko i jaja možete jesti nakon isteka roka trajanja? Evo koliko dugo

Vjerojatno ste se barem jednom našli u nedoumici je li proizvod kojeg ste pronašli skrivenog u hladnjaku ili ormariću pokvaren. Unatoč označenom roku trajanja, određene namirnice možete konzumirati i poprilično dugo nakon isteka tog roka, naravno ukoliko ste ih pravilno čuvali.

Mliječni proizvodi – 1 do 2 tjedna

Zakonski rok isteka mlijeka i mliječnih proizvoda razlikuju se od države do države. Tako se rok uvezenog mlijeka može razlikovati i do tjedan, dva od neke druge države. Na vama je da prosudite je li rok uporabe stvarno istekao, a to ćete učiniti tako da jednostavno pomirišite mlijeko.

Drugi mliječni proizvodi, poput jogurta mogu biti jestivi čak i do dva mjeseca nakon isteka roka trajanja. Naravno ovdje opet vi odlučujete djeluje li vam jestivo ili ne. Ako na jogurtu uočite i najmanju trunku plijesni, obavezno ga bacite.

Kod svježih sireva također je najpouzdaniji test mirisa, u slučaju plijesni odmah ga treba baciti, no kod tvrdih sireva plijesan jednostavno odrežite i možete ga jesti bez straha.

Jaja – 2 tjedna

Kada su jaja u pitanju najbolje je napraviti test. Ubacite jaje u čašu vode, ako pluta znači da je pokvareno. Ako se spustilo na dno čaše, sigurno je za konzumaciju.

bowl close up cooking 1266004 Medium

Žitarice – 1 godina

Neotvorene prerađene namirnice poput žitarica mogu biti upotrebljive i godinu dana nakon isteka roka. Ako ste ih otvorili pripazite da se u njima ne nalaze kuhinjski moljci, ličinke i nešto nalik na paučinu, tada ih naravno bacite, a ako ih nema žitarice možete bez straha konzumirati.

Začini – 2 godine

Cimet, papar, crvena paprika gotovo svi začini zadržavaju svojstva dvije godine nakon označenog isteka roka, pri tomu je važno čuvati ih u staklenkama i na suhom i tamnom mjestu.

entrecote 1703298 1280 Medium

Meso – oprezno, ne riskirajte ako niste sigurni

Ako niste sigurni da je meso jestivo, bacite ga. Nakon isteka roka trajanja, meso još uvijek može biti sigurno za konzumaciju, no nikako ne smije biti neugodnog mirisa, crvenije, tamnije ili sluzavo. Meso koje je pred istekom roka valjanosti zamrznite i tako ćete mu „produžiti“ valjanost. (www.icv.hr, ml; foto: pexels.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content