FOTO Gljive, jeleni, potok, šuštanje lišća – i sami smo otkrivali sve ljepote čarobnog Papuka

Šuma nikad nije bila bogatija. Savršen omjer kiše, sunca i vlage pretvorio je šumsko tlo u pravo prirodno bogatstvo najrazličitijih plodova od kojih su gljive najpoznatije. To dolazi do izražaja osobito ovih dana kada su šume prepune berača gljiva, ali i ljekovitog i ukrasnog bilja, koji tvrde da ovakvo bogatstvo još nisu vidjeli za cijelog svojeg života.

Mjesta gotovo netaknute prirode, gdje se pitomi pašnjaci stapaju s padinama Papuka, Krndije i Bilogore, zaljubljenici u ovo doba godine pojačano posjećuju u potrazi za „šumskim mesom“ koje se može pripremiti na niz načina: od svježih na tavici, do zimnice te sušenih koje mogu koristiti na „sto“ načina. Cilj je zapravo uživati u svježoj i zdravoj namirnici poznatoj po svojoj teksturi, punoći okusa i mirisu kakav može dati samo delicija iz šume.

I sami smo, posjetivši Papuk, najljepšu planinu Slavonije, uživali u bogatstvu prirode te možemo posvjedočiti da je vrijeme djelovalo na sve, od travnjaka do podzemlja. Bogata flora papučkih travnjaka i šuma oduševila nas je ljepotom svakodnevnih, poznatih, ali i rijetkih vrsta bilja. Svojom atraktivnošću očarali su nas i brojni i prekrasni leptiri koji svojim gracioznim letom Papuk čine čarobnim mjestom.

Nerijetki prizor u ovim dijelovima su i jeleni, a nešto starije mladunče, odnosno jelenče, prošetalo se ispred nas, ne sluteći koliko je prekrasno i čudesno. Vjerojatno se zaputilo na bistri planinski izvor ili potok čiji je žubor jedinstven i širi se živopisnom, opuštajućom i motivirajućom šumom.

Beskrajna priroda na Papuku zadovoljila je i naš apetit kada su u pitanju panoramski prikazi kojih ima na pretek te u njima možemo uživati i nakon povratka u svoju svakodnevicu. Uzivajte u našoj foto galeriji. (www.icv.hr, žđl, foto: M. Lovrenc, Ž. Đaković Leš)