GOTOVO JE S POMICANJEM SATA Hoće li Hrvatska odabrati ljetno ili zimsko vrijeme?

- PROMO -

Europska komisija danas (srijeda) je objavila prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji 2019. godine, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena, piše 24sata.

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine Europskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u, pozdravlja brz odgovor Komisije na želje građana koji su se velikom većinom u provedenoj anketi izjasnili za ukidanje pomicanja kazaljki na satu.

– Prema prijedlogu Europske komisije, svaka država članica bi do travnja 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija. Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće – tvrdi Škrlec.

– Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju, postavlja jasan i kratak vremenski okvir kako bi promjene stupile na snagu te potiče konzultacije na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se osigurao koordinirani pristup među državama članicama. Zakonodavni prijedlog nastoji osigurati da se sve izmjene dogode na koordinirani način između susjednih država članica kako bi se zaštitilo pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta i izbjegla fragmentacija. Kako bi prijedlog Komisije stupio na snagu na vrijeme, Europski parlament i Vijeće Europske unije trebaju ga usvojiti najkasnije do ožujka 2019. godine – tvrdi Škrlec.

Europska komisija je naručila anketu koja je provedena od lipnja do sredine kolovoza, a u njoj je više od 80 posto Europljana reklo da želi ukinuti pomicanje satova. U anketi je sudjelovalo čak 4,6 milijuna ljudi, od kojih je najveći broj bio iz Njemačke, dok su Francuzi i Talijani sudjelovali u izrazito malom broju. Većina od onih koji žele ukidanje pomicanja sata, želi zadržati ljetno računanje vremena tijekom cijele godine. Nakon prijedloga Europske komisije, bilo kakvu promjenu u računanju vremena morat će odobriti Europski parlament i zemlje članice Unije. Što će Hrvatska odabrati tek ćemo vidjeti. (www.icv.hr; 24sata.hr)

Povezane vijesti

Skip to content