KUD Zdenac: 40 godina čuvari kulture, baštine i običaja zdenačkog kraja

Kulturno-umjetničko društvo “Zdenac” proslavilo je punih 40 godina svog neprekidnog i marljivog rada. Proslava je obilježena njihovom prepoznatljivom manifestacijom “Zdenački susreti” koji su održani pred prepunom kino dvoranom u Zdencima. U uvodu manifestacije prikazan je film o Društvu autora Željka Felbara i njegovog Marinianis studija iz Slatine.

U sklopu filma o povijesti Društva pričala je jedna od najstarijih članica i današnja predsjednica KUD-a Zdenac, Anica Kubica.
-Društvo je osnovano u listopadu 1978. godine na poticaj tadašnje mjesne zajednice. No, folklora je u Zdencima bilo i prije jer je u ožujku iste godine skupina mladih krenula s probama i nazvala se Seljačka sloga. Ipak, na osnivačkoj skupštini društvo je dobilo svoje prvo službeno ime Tom Karapetrić Majski. U isto vrijeme s radom je počela i dramska grupa, no nakon par godina sve su grupe prestale a radom osim ženskog pjevačkog zbora. Pjevački zbor je od kasnih osamdesetih do devedesetih predstavljao i održavao rad KUD-a, a 1992. Društvo dobiva i današnje ime KUD “Zdenac” i bilo je jedino društvo koje je aktivno djelovalo na širem orahovačkom i slatinskom području u vrijeme Domovinskog rata. Naš zbor je nastupao uistinu svuda i u razne svrhe, u humanitarne, na koncertima, u crkvi, čak i na traktorskoj prikolici. Početkom 2000. Ponovno s radom kreće folklorna skupina i od tada marljivo radimo, okupljamo mlade, organiziramo nekoliko manifestacija u svojim Zdencima kao što su Maškare, Zdenački divani, Zdenački susreti i Božićni koncerti – rekla je Kubica.

Zdenački susreti 1

Današnji voditelj i koreograf KUD-a Zdenac Ivan Ivanković iz Đurđenovca u društvu je punih 12 godina.
-Došao sam ovdje jer su ljudi bili puni entuzijazma i volje, željeli su ovim društvom očuvati svoju kulturnu baštinu. Tako smo rekonstruirali staru autohtonu zdenačku nošnju prema kazivanju starijih žena iz Zdenaca. Isto tako oživjeli smo i stare pjesme i plesove koji su se nekada ovdje izvodili i ono što nam preostaje sada je i dalje ulagati maksimalan trud da ovo društvo živi i diše punim plućima i čuva kulturu ovoga kraja – rekao je Ivanković kojem u radu puno pomaže i voditelj tamburaške sekcije Josip Stošić iz Feričanaca.
-U Zdencima je uvijek bilo jako puno mladih tamburaša i zato se trudimo da im kroz društvo pružimo mogućnost da se pokažu i svojim iskustvom pomognemo da budu što bolji tamburaši- rekao je Stošić. Danas u društvu uz veliki broj starijih sve više radi i mladih.

Počimalja u pjesmama Anita Ament (22) od prvog je dana ponovnog pokretanja folklorne sekcije u društvu.
-Počela sam u osnovnoj školi nastupima s malim folklorom, a evo danas sam na studiju i dalje sam tu, uvijek pronađem vremena za probe i nastupe. To je poseban osjećaj i zato pozivam sve mlade mještane da nam se priključe jer malo je društava koje čuva i gaji ovakvo kulturno i narodno bogatstvo – rekla je Ament. Rođendan zdenačkog KUD-a i manifestaciju Zdenački susreti uveličali su KUD-ovi Mikleuš, Podravina Čađavica, Berda iz Brestovca te Matica slovačka Zokov Gaj, a istu je otvorio načelnik općine Tomislav Durmić.
-Hvala našem KUD-u koji godinama pjesmom, plesom i predajom oživjeli stare običaje, očuvali našu vrijednu kulturnu baštini te što sve to prenose na mlade naraštaje koji ovo bogatstvo moraju i nadalje čuvati- zaključio je Durmić. (www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”481456″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content