Održan sastanak predstavnika Organizacijskog odbora gospodarske manifestacije Dani meda Hrvatske 2018.

Foto: HGK Virovitica

U HGK – Županijskoj komori Virovitica održan je sastanak predstavnika Organizacijskog odbora gospodarske manifestacije Dani meda Hrvatske 2018. s predsjednikom Hrvatskog pčelarskog saveza Željkom Vrbosom i direktorom HGK – Županijske komore Virovitica Milanom Vanđurom.

U ime Organizacijskog odbora sastanku su prisustvovali tajnik Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u HGK – Županijskoj komori Osijek i član Organizacijskog odbora Zvonimir Pajnić.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama i organizacijsko-tehničkim aktivnostima u svezi gospodarske manifestacije Dani meda Hrvatske 2018., koja će se održati od 5. do 7. listopada 2018. godine u Osijeku, u sklopu koje će biti organizirano XXIII. ocjenjivanje kvalitetnih sortnih vrsta meda iz cijele Hrvatske, XVII. ocjenjivanje pakovina meda i proizvoda na bazi meda te XIV. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda.

Foto: HGK Virovitica

Osobito se razgovaralo o aktualnom stanju u pčelarstvu, kao što je dosljednija primjena Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse, koja je osobito istaknuta u pčelarstvu.

Očekuje se i niz informacija iz programa ruralnog razvoja, gdje bi pčelarstvo imalo intenzivniji razvoj u narednom razdoblju, te na koji način dalje prodavati med i ostale pčelinje proizvode, jer današnji sustav prodaje i enorman nekontrolirani uvoz, štete pčelarstvu Hrvatske.

Uz potporu svih relevantnih institucija: Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog pčelarskog saveza i Hrvatske gospodarske komore i niz pčelarskih udruga, pčelarstvo i proizvodnja meda trebaju imati status i biti preferirani, kako je to u ostalim zemljama EU.

Foto: HGK Virovitica

Najveći problem u proizvodnji i plasmanu meda je enorman uvoz meda upitne kvalitete, iako se u Hrvatskoj proizvode dovoljne količine kvalitetnog meda. Od 1. siječnja 2019. god., na deklaraciji će morati biti jasno naznačena zemlja porijekla. U Hrvatskoj se provodi i niz projekata u svezi zaštite i promocije domaćeg meda.

Na području Virovitičko-podravske županije izuzetno je razvijeno pčelarstvo, proizvodnja meda i ostalih pčelinjih proizvoda, koji će se u kontinuitetu predstaviti na 8. Agroexpu, sajmu agroproizvoda i opreme, 22. rujna u Virovitici, u okviru kojega će se održati 13. županijsko ocjenjivanje, sajam meda i pčelinjih proizvoda i 10. međunarodno ocjenjivanje meda, koje će potaknuti daljnji rast kvalitete meda i razvoj pčelarstva u Županiji.

(HGK – Županijska komora Virovitica)