OPREZNO S LIJEČENJEM Ako ste prehlađeni ovo nikako nemojte raditi

- PROMO -

Dolaskom svježijih dana došlo je i vrijeme prehlada. Začepljen nos, kašalj, kihanje i glavobolja simptomi su kojih se jedva čekamo riješiti. No, ne smijete pretjerivati jer ako radite ove greške mogli bi si dodatno pogoršani zdravstveno stanje.

PUŠETE NOS PREJAKO – Kada prejako pušemo nos to može dovesti do infekcije sinusa. U nosnoj tečnosti koju izbacujemo nalaze se bakterije i virusi koji prejakim puhanjem dolaze do sinusnih šupljina. Budući da je tekućina u nosu ljepljiva ona se zadržava u sinusnim šupljinama i izaziva velike probleme za naše zdravlje te pogoršava prehladu.

UZIMATE PREVIŠE LIJEKOVA – Ako ste popili lijek za grlo, a on i nakon 15 minuta ne djeluje ne uzimajte novu dozu. Većina lijekova počinje djelovati u roku od pola sata, stoga budite strpljivi i mirujete kako bi ljekovite supstance djelovale na žarište što brže i bolje.

LIJEČITE SE SAMI – Naravno, ne misli se na konzumaciju čajeva, meda, limuna i slično, već na uzimanje lijekova na svoju ruku. Preporučuje se da odete kod liječnika što prije kako bi vam dao stručni savjet vezano uz vašu prehladu, bila ona bakterijska ili virusna, a možda i nešto treće.

PIJETE PREVIŠE KAVE – Varate se ako mislite da će vam velika količina kave pomoći da ostanete budni i puni energije na radnom mjestu unatoč prehladi. Kofein iz kave vam u teškom zdravstvenom stanju ne može pomoći da ostanete prisebni. Vašem organizmu je potreban odmor i hidratacija pa bi slobodan dan bio poželjan.

PRETJERUJETE S KAPIMA ZA NOS – Rok valjanosti kapi za nos je kratak, ali to ne znači da ne trebate poslušati liječnika kada vam, prepiše koliko ih trebate koristit. Ako ga ne poslušate i pretjerate s korištenjem možete dobiti zapaljenje sluznice nosa. (www.icv.hr, žđl)

Povezane vijesti

Skip to content