Ovi moćni ljekoviti pupoljci otklanjaju bol, evo kako ih i za što koristiti

Klinčić (lat. Syzygium aromaticum), poznat i kao klinček i karanfilić, omiljen je začin porijeklom iz Indonezije, preciznije s Molučkih otoka. To je nezreo cvjetni pupoljak zimzelenog tropskog drveta klinčićevca, koje se danas sadi na mnogim područjima Azije, Afrike i Brazila.

Klinčić je bio u vrlo raširenoj upotrebi u staroj Indiji i Egiptu, prije nego što se u 7. i 8. stoljeću proširio na Europu. Najistaknutija je upotreba ulja klinčića u njezi zubiju i usne šupljine. Zbog svojih je ljekovitih svojstava čest sastojak zubnih pasti, vodica za usta i zubnih analgetika.

Ulje klinčića se dobro slaže s drugim uljima, uključujući ulja ružmarina, metvice, cimeta, lavande, geranija, limuna, naranče, grejpa i ruže.

Eterično ulje snažnog djelovanja

Ključan sastojak ulja je spoj eugenol, no ulje je bogato i flavonoidima, vitaminima A i C te mineralima kao što su kalcij, kalij, željezo, fosfor i natrij. Zahvaljujući tim tvarima eterično ulje klinčića ima antibakterijska, antivirusna, protugljivična, antiseptična, stimulativna, antidepresivna i druga svojstva.

Eterično ulje klinčića vrlo je moćno pa ga je nužno prije korištenja dobro razrijediti baznim uljem (maslinovo, kokosovo, bademovo i slično).

1. Dezinficira usnu šupljinu

Antimikrobna svojstva čine klinčićevo ulje vrlo djelotvornim u njezi usne šupljine. Pokazalo se da ublažava zubobolju, iscjeljuje bolne desni i afte te uklanja neugodan miris.

Grgljanje razrijeđenog ulja klinčića pomaže u iscjeljivanju ranica u ustima, ublažavanju grlobolje i uklanjanju lošeg zadaha, odnosno halitoze. Antimikrobni sastojci ulja uništavaju bakterije odgovorne za nastanak lošeg zadaha, a snažan i ugodan miris ulja pridonosi osvježavanju daha.

2. Prva pomoć kod pokvarenog zuba

Ulje je djelotvorno i protiv kvarenja zuba. Iz Indije potječe tretman koji se sastoji od stavljanja komadića vate natopljenog uljem klinčića na dio zuba gdje se nalazi šupljina.

Ako vam je zubar nedostupan, prislonite vatu natopljenu s 2-4 kapi razblaženog ulja na šupljinu u zubu svake večeri prije spavanja.

Ljekovite tvari u ulju uništit će bakterije, dezinficirati šupljinu i spriječiti daljnje kvarenje. Kad budete mogli, pođite zubaru da riješi problem do kraja.

Pazite da prije upotrebe jako razrijedite ulje temeljnim uljem jer bi vam nerazrijeđeno ulje klinčića moglo iritirati desni ili jezik. Bijela smjesa klinčićevog ulja i cinkovog oksida koristi se u stomatologiji za privremeno plombiranje zuba dok traje liječenje kanalića.

3. Pomaže kod tegoba dišnog sustava

Ulje klinčića ima osvježavajući i protuupalni učinak. Zato se često rabi za čišćenje nosnica od sluzi i pospješivanje disanja kod prehlade, gripe, upale sinusa, astme i bronhitisa.

Da biste rastvorili “čep” koji vam otežava disanje, udišite ulje direktno iz bočice po 10-15 sekundi kroz svaku nosnicu. Možete udisati ulje i s vate ili maramice, nakapati ga u mirisnu svjetiljku ili na jastuk prije spavanja.

Najučinkovitija je inhalacija iz posude s vrućom vodom u koju ste nakapali 3-4 kapi čistog klinčićevog ulja. Radi jačeg učinka, dodajte i po dvije kapi ulja metvice i eukaliptusa.

Nagnite se nad posudu, prekrijte glavu ručnikom i udišite paru. Ako vam isparavanje jako nadražuje nosnice, udaljite lice od posude ili pravite stanke između udaha.

4. Smiruje glavobolju

Klinčićevo ulje djeluje protiv raznih oblika glavobolje pa i protiv migrene. Za prvu pomoć kod tenzijske glavobolje, pomiješajte razrijeđeno ulje klinčića sa solju i nanesite smjesu na čelo, sljepoočnice ili vrat.

Inhalacija je drugi način primjene klinčićevog ulja protiv glavobolje. Udišite ulje direktno iz bočice, s komadića vate ili tkanine, iz mirisne svjetiljke ili iz metalne posude s vodom stavljene na radijator.

5. Djeluje protuupalno kod reume

Ovo ulje posjeduje obilje flavonoida, koji imaju jako protuupalno djelovanje. Iz istog razloga, ovo ulje služi kao analgetik i na drugim dijelovima tijela kao što su zglobovi i iscrpljeni mišići.

Protiv reumatskih bolova smiješajte 25 ml ricinusovog ulja i po pet kapi ulja klinčića, smreke i pšeničnih klica. Smjesu nanesite na bolna mjesta.

6. Otklanja probavne smetnje

Ulje klinčića tradicionalno se koristi za liječenje usporene probave, nadutosti i mučnine. To je zasluga eugenola, jednog od ključnih sastojaka ulja.

Eugenol promiče proizvodnju probavnih enzima i suzbija nadutost. Dodajte par kapi ovog ulja u čašu vode i popijte nakon jela. Ulje klinčića pomaže i kod mučnine uzrokovane putovanjem ili trudnoćom. (www.icv.hr, alternativa.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content