Dobrovoljno vatrogasno društvo Mala Črešnjevica svečano obilježilo 50. obljetnicu rada

DVD Mala Črešnjevica svečano je obilježilo 50. obljetnicu humanitarnog rada.

Svečanost su uveličali načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović. Na svečanosti je prisustvovalo i 20 predstavnika DVD-a s područja Virovitičko-podravske i Koprivničko-križevačke županije.

Naselje Mala Črešnjevica vuče korijene iz šesnaestog stoljeća, iz srednjovjekovnog sela Chresno, koje je u naletu Turaka u cijelosti razrušeno i spaljeno, a stanovništvo koje se uspjelo spasiti posakrivalo se u okolnim šumama Bilogore. Nakon istjerivanja Turaka iz Virovitice 1684. godine, dio stanovništva koje se skrivalo u tom divljem prostoru, postepeno se vraća, obnavlja uništeno selo i daje mu sadašnje ime. Prvi puta u knjigama kao Mala Črešnjevica spominje se 2. prosinca 1698. godine. Na temeljima razrušene stare crkve Svetog Martina sagradili su novu i dali joj novo ime “Sveta nedjelja”. Sagradili su je na najvišem brijegu u središtu sela i posjećivali mnogi stanovnici i iz okolnih sela. Crkva je, u sredini crkvene lađe, imala bunar čija se voda smatrala ljekovitom. U 19. stoljeću u vrijeme djelovanja rudnika lignita u Bilogori, pod vodstvom upravitelja Singera selo je doživjelo najveći procvat, doseljavanjem iz raznih krajeva bivše države i inozemstva i imalo najveći broj stanovnika. U dvorištu crkve pokopani su roditelji hrvatskog pjesnika Petra Preradovića. Rudničko naselje Ugljenik prostiralo se po obroncima Bilogore, od rudničkih jama i sve do naselja Mala Črešnjevica. Trajalo je do zatvaranja rudnika sredinom 20. stoljeća kada su ljudi ostali bez posla i raselili se, da bi po popisu stanovništva iz 2011. godine selo brojilo samo 198 stanovnika.

IMG 0631 Custom
foto: Općina Pitomača

Godine 1930., selo dobiva prvu školu, 1959. uvedena je električna energija, a 1968. godine izgrađen je sadašnji Društveni dom. Danas Područnu školu Petra Preradović Pitomača u Maloj Črešnjevici polazi samo dvoje učenika. Prije dvije godine izgrađena je nova kapelica Svetog Martina, zaštitnika sela.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Mala Črešnjevica osnovano je 1968. godine i imalo 20 članova. Prvi predsjednik bio je Ivan Podgorac, a živući osnivači, prisutni na ovoj proslavi su: Hatula Zlatko, Kukučka Ivan, Peterfi Mijo, Orenda Mijo i Štukar Stjepan. Djelovali su u sklopu Saveza Općine Đurđevac i posjedovali prijenosni agregat i odrađivali sve potrebno. Traktorsku cisternu nabavili su 1983. i koriste ju i danas.

IMG 0737 Custom
foto: Općina Pitomača

Godine 1993. prelaze u sastav VZO Pitomača. Sve vrijeme djelovali su spontano i kontinuirano, kada dolazi do prekretnice u radu.

Na čelo društva 2017. godine, dolazi predsjednica Marina Korbeli koja sa novim Upravnim odborom i zapovjedništvom pokreće brojne aktivnosti. Brojnost se povećava na 30 aktivnih članova, formiraju se dva odjeljenja i to MA i ŽA. U travnju iste godine prvi puta su domaćini općinskog natjecanja za sve uzraste vatrogasaca. Odjeljenje ŽA nastupilo je na županijskom natjecanju i u nekoliko KUP natjecanja prošle i ove godine. Dio članstva osposobljeno je za vatrogasne specijalnosti. Sudjeluju i na terenskim intervencijskim natjecanjima i uče vještine s opremom i vozilima. Prošle godine u svojem mjestu organizirali su 1. igre za djecu i mladež. Obzirom na premalo vlastite vatrogasne opreme zahvalni su na posudbi istih od okolnih DVD-a, posebno Pitomače, Otrovanca, Turnašice i Sedlarice VZO-a Pitomača i DVD-u Kozarevac koji pripada Koprivničko-križevačkoj županiji. Zahvalni su gospodi Terezi i Franji Burek i Bernardu Boshammeru iz Republike Njemačke, koji su im donirali 10 zaštitnih odijela i čizama, a uskoro očekuju još jednu veću donaciju iz tog izvora. Od Općine Pitomače očekuju odgovarajuće rješenje adekvatnog prostora za smještaj opreme i traktorske cisterne.

IMG 0652 Custom
foto: Općina Pitomača

Posebnu Zahvalu uputili su Denisu Nemčeviću, kumu nove zastave, te u izvještaju o radu zahvalili svima koji im pomažu.

U okviru proslave, održan je svečani mimohod koji je zastao na imanju obitelji Denisa Nemčevića, kuma zastave, vlasnika “Spider grupe” Pitomača. Ešalon vatrogasaca i gostiju dočekala je obitelj Nemčević, te su vatrogasci zastavu predali u trajno vlasništvo, gospođi Jasni Nemčević.

U povratku s imanja posvećena je nova zastava u kapeli Svetog Martina u kojoj se održavalo misno slavlje. Slijedila je svečana sjednica na kojoj je ispred Spider grupe Pitomača i kuma zastave Denisa Nemčevića skup pozdravio i čestitao visoku obljetnicu Josip Ivanec. Slijedili su načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, zapovjednik VZŽ VP Stjepan Venus, župan VPŽ Igor Andrović, dopredsjednik VZO Pitomača Josip Nemet, predstavnici DVD–a Gornje Bazje, Turnašica, Đurđevac, Slatina, Marjanci i drugi.

IMG 0740 Custom
foto: Općina Pitomača

Slijedila je podjela priznanja i odlikovanja. Zapovjednik VZŽ VP Stjepan Venus uručio je Zlatne plakete: Terezi i Franji Burek, Denisu Nemčeviću, Općini Pitomača i Bernardu Boshammeru, a predsjednici Marini Korbeli predao Diplomu Hrvatske vatrogasne zajednice i Plaketu Županijske vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije povodim 50 obljetnice humanog rada.

Na svečanoj sjednici uručeno je i 7 brončanih vatrogasnih medalja, 20 Spomenica za 20 godina uspješnog rada u vatrogastvu, 15 spomenica za 10 godina rada, 3 spomenice za 30 godina rada, a Darku Puharu i Ivanu Podgorcu za 40 godina rada u vatrogastvu.

IMG 0802 Custom
foto: Općina Pitomača

Proslavu su u mimohodu, recitacijom pjesme “Putnik” Petra Preradovića i pjevanjem triju pjesama iz podravskog kraja tokom sjednice uveličale članice Udruge žena iz Dinjevca, uz pratnju tamburaškog sastava “Svirci moji”.

Na kraju svima se zahvalio glavni organizator proslave, zapovjednik DVD Mala Črešnjevica Neven Milanović i pozvao na zajedničko druženje uz “Podravske mužikaše”.

(pitomaca.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content