HGK Županijska komora Virovitica: Strukovna grupa agrara dala zadovoljavajuću ocjenu ovoj proizvodnoj godini

U tvrtki Dam u Lozanu, pod predsjedanjem predsjednika Strukovne grupe Zlatka Pleše i uz nazočnost direktora HGK Županijske komore Virovitica Milana Vanđure, održana je 80. sjednica Strukovne grupe agrara Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o berbi kasnih usjeva i jesenskoj sjetvi na području Virovitičko-podravske županije te o ostalim aktualnostima u agraru.

VREMENSKE PRILIKE U OVOJ GODINI PRVENSTVENO SU BILE NAKLONJENE RATARIMA

Analizirajući stanje po predloženim točkama, predsjednik Strukovne grupe agrara Zlatko Pleša je istakao 2018. godinu dobrom godinom, prvenstveno što se tiče ratarskih kultura, ali i proizvodnje industrijskog bilja.

-Inače, 2018., kako je na sjednici i više puta istaknuto, bila je vremenski vrlo nepredvidiva, no unatoč tome, a s čime se slažu i poljoprivredni proizvođači, godina je bila zadovoljavajuća, a za neke poljoprivrednike koji većinom uzgajaju kukuruz i vrlo dobra.
Što se jesenske sjetve tiče neke kulture su već posijane, neke su u fazi nicanja ili nakon nicanja, no za sve one usjeve koji su sad posijani potrebno je vlažnije tlo kako bi se daljnji razvoj zasijanih kultura mogao normalno nastaviti. Očekuje se da će kompletna sjetva uz povoljne vremenske uvjete biti na vrijeme završena – rekao je predsjednik Strukovne grupe agrara Zlatko Pleša.

NA POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU VALJA GLEDATI DUGOROČNO I SLIJEDITI PRIMJERE DOBRE PRAKSE

Kako je rečeno na sjednici najveći problemi i dalje ostaju nedostatak radne snage, prezasićeno tržište, uvoz koji je još uvijek prevelik u odnosu na izvoz i niska otkupna cijena koja od poljoprivrede odvraća mnoge, posebice mlade ljude. No, direktor HGK Županijske komore Virovitica Milan Vanđura istakao je da se na poljoprivrednu proizvodnju treba gledati dugoročno.

-Evidentni su problemi u poljoprivredi, no s druge strane imamo i dobrih primjera. U svakom slučaju zaključci o uspješnosti ne mogu se donositi na osnovu jedne, nego više godina za redom, a nadam se da će i agrar uskoro doživjeti bolje dane. Valja biti strpljiv i slijediti dobre primjere poljoprivredne prakse te tako tražiti šansu, pogotovo kada se radi o plasiranju proizvoda na domaće i strano tržište – istakao je tom prigodom između ostalog direktor HGK Županijske komore Virovitica Milan Vanđura. (www.icv.hr, bs; foto: B.Sokele)