KRAJ FESTIVALA “KODA 2018.” Ovogodišnji festival aktivirao i mlade glazbene snage

Festival klasične i i sakralne glazbe “Kolbovi dani” – KODA 2018. u petak je zatvoren Koncertom orguljske i komorne glazbe. Tom prigodom u crkvi sv. Roka predstavile su se mlade snage, Ines Hustić, Mihael Mojzeš i Teo Romaj, zatim trio u sastavu Sanja Spahija, Kristina Domović i Noemi Tot te Mješoviti zbor sv. Cecilije.

Ines, Mihael i Teo bivši su učenici virovitičke glazbene škole, a danas su studenti na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Za ovu prigodu mlade virovitičke glazbene snage odsvirale su nekoliko Kolbovih djela te oduševile publiku i učinile ju ponosnom na njihov uspjeh.

– Uz trend stvaranja o Kolbu ovim koncertom aktivirali smo mlade što je i bio cilj ovogodišnjeg festivala. Osim toga, iako Kolbova djela u prvom redu želimo izvoditi originalno, na festivalu radimo i na obradama kako bi svaki glazbenik imao priliku izvesti neko Kolbovo djelu – istaknuo je Perica Mihaljević, voditelj Organizacijskog odbora festivala.

Nakon studenata svoje glazbeno umijeće te Kolbovo stvaralaštvo predstavio je i trio koji čine profesorice Sanja Spahija na klaviru, Noemi Tot na faluti i sopranistica Kristina Domović. One su virovitičku publiku počastile izvedbom Kolbove skladbe “Sva si lijepa”.

Za kraj, i to veličanstven, Mješoviti zbor sv. Cecilije izveo je čak četiri Kolbove skladbe. No, to nije bilo koji zbor, već onaj koji je osnovao sam o. Kamilo Kolb 1930. godine. Danas djeluje pri virovitičkom franjevačkom samostanu, a vodi ga Noemi Toth. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)