U nedjelju, 28. listopada, u 3 sata ujutro završava ljetno i započinje zimsko računanje vremena, objavio je to Državni zavod za mjeriteljstvo. Kazaljke na satu u nedjelju se pomiču za jedan sat unatrag, tako da se 3:00 sata računa kao 2:00 sata. Zimsko računanje vremena trajat će do 31. ožujka 2019. godine. Ovo će vjerojatno biti posljednje pomicanje sata, budući da je Europska komisija u rujnu objavila prijedlog da se ukine polugodišnje pomicanje sata. U ožujku 2019. godine mnoge zemlje u EU bi to mogle učiniti po posljednji put.

Naime, prema prijedlogu Europske komisije, svaka država članica bi do travnja 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija. Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da u razdoblju zimskog računanja vremena motorna vozila danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. (www.icv.hr, ml)