Pčelarima isplaćeno 17,2 milijuna kuna za nabavu opreme i edukaciju: Med s hrvatskih pčelinjaka uskoro u hrvatskim školama

Nacionalnim pčelarskim programom za 2018. godinu Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 17,2 milijuna kuna za šest različitih mjera koje su osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Najveći interes pčelari su iskazali za mjeru suzbijanja štetnika i bolesti pčela i mjeru kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme te edukaciju. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih zaprimljenih zahtjeva za pčelarsku godinu 2018. te isplatila 17,2 milijuna kuna za 4.536 pčelara.

– Naši pčelari idu u dobrom smjeru, udružuju se, surađuju, zajedno nastupaju prema institucijama i složno prezentiraju svoje potrebe. Čestitam im što su iskoristili sva raspoloživa sredstva koja smo im osigurali za napredak i razvoj našeg pčelarstva. Ministarstvo poljoprivrede bit će im i dalje pouzdan partner u ostvarivanju njihovih ciljeva i glavni promotor Meda s hrvatskih pčelinjaka – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Sektor pčelarstva u Hrvatskoj broji preko 400.000 proizvodnih pčelinjih zajednica te više od 10.000 tona godišnje proizvodnje meda uz druge pčelinje proizvode. Ministarstvo poljoprivrede provodi brojne promotivno-edukativne akcije kojim potiče konzumaciju Meda s hrvatskih pčelinjaka i održava Medne doručke kako bi ukazalo na veliku ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Proizvodnja meda je važna posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele.

Ove godine uvest će se Školski medni dan – promociju Meda s hrvatskih pčelinjaka u osnovnim školama. Time se želi educirati prvašiće, njihove roditelje i nastavnike o važnosti konzumiranja meda i potrebi uključivanja meda u svakodnevnu prehranu djece. Na Dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara (7. prosinca 2018. godine) svih 40.000 učenika prvih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj dobit će staklenku meda i prigodnu slikovnicu kao edukativni materijal primjeren njihovom uzrastu, a škole će u suradnji s pčelarskim udrugama organizirati edukativne radionice o važnosti pčelarstva za bioraznolikost na Zemlji. (www.mps.hr, foto: arhiva)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content