U Zagrebu održana 30. konferencija “Magros 2018”, najveća za proizvođače i trgovce

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u organizaciji Suvremene trgovine i Hrvatske gospodarske komore, 24. listopada u Zagrebu je održana 30. tradicionalna, najveća konferencija za proizvođače i trgovce MAGROS 2018., na temu MALOPRODAJA U EU – TRENDOVI I IZAZOVI. TRGOVINO, QUO VADIS.

Uvodno su govorili i pozdravne riječi uputili Srećko Sertić, direktor i glavni urednik, Suvremene trgovine, Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije, Juro Avgustinović, Zaklada Konrad Adenauer, Ralf Blomberg, predsjednik Uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, Nela Jurić, pomoćnica pročelnice u Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Darko Knežević, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore, Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao i Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova europske unije.

20181024 154510
Foto: HGK-ŽK Virovitica

Na aktualnu temu o trgovini pričali su Neil McMillan, direktor političkih poslova i trgovine EuroCommerca, krovne trgovinske organizacije EU na temu “Što se događa u maloprodaji unutar Europske unije” s naglaskom na nove trendove, ali i izazove koje oni nose sa sobom, zatim Ivan-Damir Anić iz Ekonomskog instituta Zagreb na temu “Analiza stanja hrvatske maloprodaje”, te Ljubo Jurčić s Ekonomskog fakulteta Zagreb na temu “Osobna potrošnja u gospodarstvu Hrvatske, EU i Svijeta”

Na konferenciji su održana i dva panela na kojem su sudjelovali eminentni stručnjaci.

Teme panela bile su „Međuovisnost trgovine, proizvodnje i turizma“ i „Kako zaustaviti zapostavljanje razvoja u ruralnim i manje razvijenim područjima“.

U drugom panelu sudjelovao je i Damir Marenić, zamjenik gradonačelnika Virovitice, koji je govorio o specifičnostima gospodarstva grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije, te sajma „Viroexpo“. Istaknuo je da se na području grada i županije sredstvima EU revitaliziraju objekti spomeničke baštine, koji će primarno dati impuls razvoju turizma i pozitivno će se reflektirati i na ostale sfere gospodarstva. Govoreći o Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, rekapitulirao je razvojni put sajma, koji je danas među vodeća tri sajma u Hrvatskoj, a prepoznat je i u zemljama regije i globalno. Konferenciji su iz Virovitičko-podravske županije prisustvovali i: Mario Bobanac, direktor Zanatpromet-trgovine Virovitica, član Vijeća udruženja trgovine u Središnjici HGK, predsjednik Strukovne grupe trgovine i član Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica. Iz Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica konferenciji su prisustvovali: Milan Vanđura, direktor i Ivona Odalj, stručna suradnica za trgovinu. (www.icv.hr, Ivod)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content