ZAHVALJUJUĆI VIDRA-I Za 29 gospodarstvenika više od 23 milijuna bespovratnih kuna, jedni od njih su OPG Gordane Pejić i OPG Mađarević

U Ministarstvu poljoprivrede prošlog je tjedna potpisano 137 ugovora o financiranju projekata iz mjere 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor biljne proizvodnje. Natječaj za modernizaciju gospodarstava bio je namijenjen isključivo sektoru biljne proizvodnje i prvi je takav od ulaska Hrvatske u EU. Tim sredstvima financira se poljoprivredna mehanizacija, oprema i skladišta za ratarske kulture, kao i podizanje novih nasada vinograda, proizvodnja industrijskog, ljekovitog i začinskog bilja te cvijeća i ukrasnog bilja.

ŽUPANIJA VIDRA žđl 2 Custom

– Sve što radimo danas vidjet će se kroz koju godinu, ali donijet će poboljšanje i poljoprivrednici će biti produktivniji, uspješniji i konkurentniji. Cilj za koji se cijelo vrijeme zalažem je da naši poljoprivrednici budu sretniji i zadovoljniji, a sve zakone i pravilnike koje pišemo, pišemo upravo za njih, jer poljoprivreda može biti super priča – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na ovu mjeru VIDRA je prijavila čak 30 projekata, od čega im samo jedan nije prošao. U Virovitičko-podravskoj županiji tako će se uz pomoć ove razvojne agencije uložiti više od 64 milijuna kuna, od čega je odobrena potpora u iznosu od 32.811.771 kuna.

– Ovo je još jedan pokazatelj sjajnog rada naše razvojne agencije VIDRA, koja je kroz svojih deset godina od osnivanja, još od vremena tadašnjeg župana, danas potpredsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića, a uz punu podršku Virovitičko-podravske županije, uvijek bila na usluzi našim općinama, gradovima, poljoprivrednicima, poduzetnicima, OPG-ovcima, gospodarstvenicima. To se vidi i iz ovog posljednjeg natječaja iz kojeg u našu županiju, zahvaljujući VIDRA-i dolazi više od 32 milijuna bespovratnih kuna – zadovoljno je rekao virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

JEDAN OD ODOBRENIH PROJEKATA JE IZ OPG GORDANE PEJIĆ 

Petnaestogodišnje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Donjeg Bazija jedno je od 30 gospodarstvenika s područja Virovitičko-podravske županije koje će uz pomoć Agencije za regionalni razvoj VIDRA dobiti potporu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Nositelj OPG-a je Gordana Pejić, a sredstva su namijenjena za kupnju traktora, kombajna, pluga, kultivatora za kukuruz, tanjuraču, prskalicu, prikolice, RTK sustav te laserski ravnjač zemlje. Temeljem kriterija odabira ostvarena je potpora u visini od 50 posto ulaganja te će OPG Pejić za projekt vrijedan 3.675.000 kuna dobiti potporu u iznosu od 1.837.500 kuna. Uz Gordanu, u ovom OPG-u radi njezin suprug, a puno im pomažu i njihova dva sina.

ŽUPANIJA Pejić žđl Custom

– Obrađujemo oko 80 hektara zemlje, a bavimo se isključivo ratarstvom, sijemo pivarski ječam, soju i kukuruz – kaže nam Gordana kojoj će ovaj projekt uvelike pomoći, prije svega ubrzat će i olakšati posao, poboljšati kvalitetu rada te povećati prinose. Obitelj Pejić neprestano prati natječaje, a ovo je prvi čiji su im kriteriji odgovarali. – Budući da znamo kako VIDRA ima veliku prolaznost, odlučili smo se njima obratiti. Sve smo odradili brzo i jednostavno zahvaljujući mladim, sposobnim i pametnim ljudima koji tamo rade – ističe Gordana, koja je prošli tjedan potpisala ugovor, a sada je čeka postupak javne nabave.

ŽUPANIJA VIDRA žđl 3 Custom

– Potpisali smo ugovor, a sada trebamo otvoriti javnu nabavu te s bankom riješiti financiranje. Nakon toga možemo krenuti u realizaciju projekta, a isplatu možemo očekivati tek nakon završne kontrole, odnosno za oko godinu dana – objašnjava Gordana koja ovom prilikom ističe i zahvaljuje i ministru T. Tolušiću. – Od kada je Tolušić ministar natječaji se brže rješavaju, pojednostavljeni su i realniji – kaže Gordana, ističući da ministar komunicira sa seljacima te da je upoznat sa stanjem na terenu. Prema riječima obitelji Pejić, u njihovom selu pa i u cijeloj općini čuju samo riječi hvale za ministra Tolušića. – Što se tiče poticaja, sada znamo točno kada i koji iznos ćemo dobiti pa se možemo organizirati. Sve je dotjerano u red – smatra Gordana. Kao primjer navodi avans od 30 posto koji će biti isplaćen oko 15. studenog te će njime moći mirno završiti godinu.

OPG MAĐAREVIĆ ZAHVALJUJUĆI POTPORI, ZAPOSLIT ĆE JOŠ JEDNOG RADNIKA 

Ivica Mađarević, inženjer agronomije, koji se poljoprivredom bavi od svoje 18. godine, također se odlučio prijaviti na ovu mjeru. Projekt OPG-a Mađarević pozitivno je ocijenjen te je temeljem kriterija odabira ostvario intenzitet potpore u visini od 50 posto ulaganja. Radi se o projektu koji iznosi 763.204 kuna, a od toga je procijenjeni iznos potpore 381.602 kuna. Sredstva će uložiti u građenje gospodarske zgrade za skladištenje, čišćenje, sušenje i pakiranje proizvoda iz vlastite primarne proizvodnje, sijačicu, prskalicu i GPS kontroler.

ŽUPANIJA mađarević Custom

Kroz ovaj projekt Ivica će ostvariti velike uštede, kako na vremenu, tako i financijski. – Novi će mi strojevi puno uštedjeti vrijeme te ću biti puno učinkovitiji. Osim toga, veliku uštedu ću ostvariti i sa skladištem koje će imati 120 kvadrata te bi u njega trebalo stati oko 200 tona robe. Tako ću u njemu moći skladištiti robu i dobiti bolju cijenu od kupca, a neću imati troškove silosa – objašnjava Ivica koji je 2003. godine preuzeo gospodarstvo od svojeg oca, a danas obrađuje 130 hektara poljoprivrednog zemljišta. Bavi se ratarstvom, glavne i najdohodovnije kulture su mu soja i uljana repica, a zbog plodoreda kombinira sa pšenicom i nešto malo kukuruza i suncokreta. – Do ovoga sam došao jednostavno zahvaljujući VIDRA-i koja je obavila sve što se tiče mog projekta – kaže nam Ivica koji uz sebe već ima jednog zaposlenog, a sukladno ovom projektu i potpori, zaposlit će još jednog. (www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content