Započele su radionice u sklopu projekta “Artefakt+dizajn=prototip”

U Gradskom muzeju Virovitica danas (ponedjeljak) su započele radionice u sklopu projekta “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”, popularnog naziva “Artefakt+dizajn=prototip”. Tom prilikom ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica polaznike je upoznala s našim muzejom, muzejskom djelatnošću općenito, kao i trenutno najvećim projektom u Hrvatskoj – „5 do 12 za Dvorac“, odnosno obnovi Dvorca Pejačević koji cijeli ide u funkciju muzeja.

Nakon toga, kustosica arhelogije Silvija Salajić polaznicima je pokazala konkretne primjere keltske građe na temelju kojih će oni stvarati ideje. Radionice traju do petka, 5. listopada, a od sutra se održavaju u Panonskom drvnom centru kompetencija Virovitica gdje će se polaznici upoznati s dizajnerskim dijelom projekta.

Prisjetimo se, radi se o participativno kulturno-umjetničkom projektu s ciljem osnaživanja za tržište rada 84 mlade nezaposlene osobe od 15 do 25 godina starosti sa strukovnim zanimanjem iz 5 županija i Grada Zagreba, kroz edukaciju te kreaciju inovativnih umjetničkih proizvoda. Projekt sufinancir Europski socijalni fond u iznosu od 85 posto, te Ministarstvo kulture 15 posto, dok je cjelokupni iznos gotovo 800.000 kuna.

Rezultati procesa, inovativni proizvodi temeljeni na reinterpretaciji kulturne i umjetničke baštine, bit će predstavljeni izložbom u 5 muzeja sudionika u projektu, pa tako i u Gradskom muzeju Virovitica od 16. svibnja do 2. lipnja 2019. godine. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)