FOTO U sklopu projekta “Papuk 91” učenici SŠ “Stjepan Ivšić” Orahovica učili o Domovinskom ratu

foto: M. Milovuković

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a VPŽ – Orahovica, učenici Srednje škole Stjepan Ivšić iz Orahovice po drugi put ove godine boravili su na jednodnevnoj edukaciji o Domovinskom ratu u sklopu projekta “Promicanje vrijednosti Domovinskog rata Papuk 91 – Škola u prirodi”. Realizacija projekta odvijala se na relaciji Orahovica-Četekovac-Kusonje-Pakrac-Lipik-Planinarski dom Omanovac.

Dolaskom u mjesto Kusonje, general Miroslav Vacek nazočne je upoznao o događanjima na kućnom broju 55 o čemu je snimljen i film, a gdje se sad nalazi kapela Male Gospe. Vacek je naglasio da se na ovom mjestu vodila jedna od najkrvavijih bitaka u Domovinskom ratu u kojoj je 20 pripadnika 105. bjelovarske brigade 8. i 9. rujna 1991. godine ostalo u okruženju nakon uništenja improviziranog oklopnog vozila ”TOP 1”, te se sklanjaju u kuću na broju 55. Nakon 24-satne obrane, četnici miniraju dio kuće, te zarobljavaju sedmoricu preživjelih i masakriraju ih. Također je naglasio da je Domovinski rat počeo upravo u Pakracu koji se branio i obranio nadljudskim snagama. Za vrijeme posjete muzeja u Pakracu, voditelj Mario Tušek sve nazočne upoznao je sa povijesti Pakraca, gdje su učenici mogli vidjeti naoružanje i opremu koja se koristila u Domovinskom ratu. Na putu prema Pakracu učenici i voditelji su posjetili geopark Rupnica. Dolaskom u Lipik, na ergeli Lipik, učenicima je prezentirana povijest ergele i njeno stradavanje u Domovinskom ratu. Za sve polaznike edukacije organizirano je gledanje filma ”Broj 55”, da bi se po tome uputili prema Planinarskom domu Omanovac, gdje se za vrijeme Domovinskog rata nalazio četnički štab. Tamo je bivši zatočenik logora Bučje, Zvonimir Miler, upoznao učenike o događanju u VRO ”Bljesak”. Na povratku s izleta polaznici edukacije posjetili su mjesno groblje u Četekovcu i spomenik stradalima u stravičnom zločinu koji se dogodio 4. rujna 1991. godine.

foto: M. Milovuković

Uz predsjednika UHBL PTSP VPŽ Orahovica Miroslava Milovukovića učenike su vodili profesori Valerija i Dragan Zubak. Domaćini u mjestima koja su posjetili pohvalili su ponašanje učenika na ponos roditelja i nastavnika.

Cilj ovog projekta je jedna od najznačajnijih operacija “Papuk 91”. Tom bitkom i žrtvom hrvatskih branitelja spriječeno je presijecanje Slavonije od ostatka Hrvatske.

Sljedeća aktivnost UHBL PTSP VPŽ-Orahovica bit će 1. prosinca organiziranjem 12. Memorijalne utrke Kokočak-Orahovica u sjećanje na poginule hrvatske branitelje Branka Jaklića, Momira Krmpotića i Milana Puhanića.

(www.icv.hr, adf)