GOSPODARSKO VIJEĆE HGK -ŽK VIROVITICA Raste izvoz, nezaposlenih manje za oko 25 posto u odnosu na prošlu godinu

Jučer (petak) je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem predsjednika Ivana Slamića održana 97. sjednica Gospodarskog vijeća.

Sjednici su prisustvovali i direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK mr.sc. Zvonimir Savić i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović.

Direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK mr.sc. Zvonimir Savić prezentirao je pokazatelje iz publikacije „Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali“, 2018./2019., s naglaskom na Virovitičko-podravsku županiju. Savić je istaknuo  da se Virovitičko-podravska županija, u odnosu na ostale županije u RH, ističe kontinuiranim rastom izvoza u posljednjih nekoliko godina, što se reflektira na poboljšanje situacije na tržištu rada, kao i trend povećanja prosječnih neto plaća na razini Županije.

IMG 9977

OČEKUJU SE BOLJI MAKROEKONOMSKI POKAZATELJI

U svim županijama u RH, demografski trendovi su negativni već duži niz godina, npr. broj učenika u osnovnim školama, koji je negativan već 10-12 godina i manji je za oko 30% nego što je bio prije 10 godina.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović pohvalio je odličnu suradnju Županije i HGK – Županijske komore Virovitica, te je zahvalio HGK – Županijskoj komori Virovitica na svemu što čini kroz promidžbu i poticanje županijskog gospodarstva. Andrović je naglasio da je od 2015. godine do danas pokrenuto mnogo projekata u Virovitičko-podravskoj županiji i očekuje da će njihovom realizacijom biti bolji makroekonomski pokazatelji i „krvna slika“ Županije.

U cilju poticanja poduzetnika, Vlada RH je pokrenula projekt Slavonija, Baranja i Srijem, ali treba donijeti još niz drugih mjera, osobito u svezi poreznog rasterećenja poduzetnika, da mogu zapošljavati više djelatnika, dati im veće plaće, čime bi se smanjio i odlazak stanovništva iz Županije i cijele Slavonije.

STIPENDIJAMA DO TRAŽENOG KADRA

Virovitičko-podravska županija je uvela stipendiranje deficitarnih zanimanja u strukovnom školama, da bi što više učenika upisivalo strukovna zanimanja za kojima postoji potreba na tržištu rada. Sinergijom Virovitičko-podravske županije i gospodarstvenika, koji su dali niz konstruktivnih prijedloga poboljšat će se trenutna poslovna pozicija i postojeće stanje, poručeno se na sjednici.

IMG 9987

Na sjednici se raspravljalo i o aktualnom stanju u županijskom gospodarstvu, a polazna osnova za raspravu bili su podaci iz publikacije „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije“, koju je izradio Odjel za makroekonomske analize
HGK – Županijske komore Virovitica, u studenom 2018. godine.

NEZAPOSLENIH MANJE ZA OKO 25 POSTO

Iz općih pokazatelja evidentna je tendencija depopulacije stanovništva u Virovitičko-podravskoj županiji, kao što je to i na razini RH. Prema podacima DZS, 2017. god. u županiji je bilo 77.086 stanovnika, što je manje za 27.539 stanovnika, u odnosu na broj stanovnika utvrđen popisom iz 1991. godine.

Broj zaposlenih prema podacima HZMO pokazuje da je u razdoblju siječanj – lipanj 2018., na području Virovitičko-podravske županije bilo 20.606 zaposlenih, što je za 693 zaposlene osobe ili 3,48% više, prema prosjeku zaposlenih (19.913) u 2017. godini.

Broj nezaposlenih, prema podacima HZZ, pokazuje da je u razdoblju siječanj – lipanj 2018., na području Virovitičko-podravske županije bilo 4.680 nezaposlenih osoba, što je za 1.545 nezaposlenih osoba ili 24,82% manje, prema prosjeku nezaposlenih u 2017. godini.

IMG 9974

U razdoblju siječanj – lipanj 2018. god., stopa nezaposlenih od 18,51%, pozicionira Virovitičko-podravsku županiju na treće mjesto u Hrvatskoj.

Ostvareni ukupni prihod u Virovitičko-podravskoj županiji, u 2017. godini, od 4,25 mlrd. kn, veći je za 10,4% prema ostvarenim ukupnom prihodu u 2016. godini, dok su istovremeno ostvareni ukupni rashodi od 4,17 mlrd. kn, veći za 12,7% prema ostvarenim ukupnim rashodima u 2016. godini.

RASTE IZVOZ

Bruto dobit u 2017. godini od 78,9 mil. kn manja je za 68,85 mil. kn, odnosno za 46,6% prema bruto dobiti ostvarenoj u prethodnoj godini.

U razdoblju 31.12.2017. – 30.09.2018. god., u Virovitičko-podravskoj županiji broj insolventnih pravnih osoba povećan je sa 48 na 53, dok je iznos prijavljenih neizvršenih osnova povećan sa 17,08 mil. kn na 18,91 mil. kn, odnosno za 10,74%.

Ulaskom Republike Hrvatske u EU, izuzetno je povećan obim vanjskotrgovinske razmjene poduzetnika iz Virovitičko-podravske županije, uz progresivniji rast izvoza prema rastu uvoza, tako da je ostvaren izuzetan saldo vanjskotrgovinske razmjene.

Izvoz u 2017. god., povećan je za 16,46% prema 2016. god., za 69,46% prema 2013. god. i za 99,38% prema 2009. godini. Uvoz u 2017. godini povećan je za 11,88% prema 2016. god., za 91,95% prema 2013. god. i za 96,92% prema 2009. godini.Saldo vanjskotrgovinske razmjene u 2017. godini povećan je za 22,49% prema 2016. god., za 48,55% prema 2013. god. i za 102,43% prema 2009. godini.

IMG 9976

Anketom o procjeni poslovanja industrijskih poduzeća za četvrti kvartal 2018. godine, očekuje se uobičajena dinamika, karakteristična za kraj svake tekuće poslovne godine.

Članovi Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica pohvalili su publikaciju „Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali“ i prezentaciju direktora Sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK mr.sc. Zvonimira Savića, kao i publikaciju „Aktualnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije“.

VAŽNA BRZA CESTA

Nakon rasprave svih članova Gospodarskog vijeća o stanju u gospodarstvu, konstatirano je da je u interesu Republike Hrvatske da se sve županije ravnomjerno razvijaju, a i jedna od odrednica EU je ravnomjeran razvoj svakog njenog dijela i regije, stoga je potrebno napraviti Strategiju gospodarskog razvoja kojom će se odrediti djelatnosti i definirati proizvodi, koji će biti okosnica gospodarskog razvoja RH i županije.

Krucijalno pitanje daljnjeg razvoja Virovitičko-podravske županije je dovršetak izgradnje brze ceste (Vrbovec II (Gradec) – Bjelovar – Virovitica – Barcs – Szigetvar – Szentlorinc – Pecs,…), što će povećati sigurnost sudionika u prometu, konkurentnost županijskih gospodarstvenika, potaknuti nove investicije, a time povećati i zapošljavanje, zaustaviti daljnji odlazak mladih obrazovnih kadrova, te generirati niz drugih pozitivnih efekata.

Razlozi za trenutnu poslovnu poziciju i postojeće stanje u gospodarstvu su: posljedice i učinjene štete od agresije na Hrvatsku, pojedini slučajevi netransparentne privatizacija i tečaj, koji pogoduje uvoznicima, a trebao bi biti u funkciji razvoja i stimulativan za izvoznike.

Vlada RH bi trebala respektirati stavove i racionalizaciju gospodarstvenika, u svezi kalkulacija i udjela u inputima, na način da se racionalizira rad državnih tijela, javnih – državnih tvrtki i dr.

Vlada RH poticajnim mjerama treba poticati izvoz da bi proizvodi prerađivačke industrije bili što konkurentniji, zadržali poziciju na stranim tržištima i time omogućili daljnji razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Potrebno je povećati produktivnost u tvrtkama da bi bili konkurentni na ino-tržištima.

IMG 9975

MANJAK RADNE SNAGE I KOORDINACIJA IZMEĐU OBRAZOVANJA I TVRTKI

Izražen je nedostatak radne snage u poljoprivredi, ali i određenih struka i zanimanja, osobito u graditeljstvu, te se traži hitno redefiniranje sustava obrazovanja.
Građevinske tvrtke nude učenicima stipendije i zapošljavanje po završetku školovanja, unatoč toga nedostatno je iskazan interes za zanimanja građevinske struke.

Jedan od prioriteta realnog sektora je koordiniranje obrazovnih programa s obrazovnim institucijama, na način da obrazovni programi prate potrebe tržišta rada (npr. nedostatak je kvalificirane radne snage u graditeljstvu).

Financijske institucije bi trebale kroz održivu razinu otplate osigurati sredstva za financijsko restrukturiranje u graditeljstvu, što bi imalo pozitivne učinke na poslovanje tvrtki u graditeljstvu.

U trgovini je nastavljen trend porasta prometa, a problem u poslovanju čini  nedostatak kvalitetne radne snage. U djelatnosti turizma je trend rasta prometa zahvaljujući infrastrukturnim investicijama, kao i aranžmanima koji objedinjuju županijske destinacije od rijeke Drave do Parka prirode Papuk.
Data je i informacija o tijeku aktivnosti za pripremu 24. Viroexpa, međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede u Virovitici, te izgradnji hale u kojoj će se održavati sajmovi Viroexpo i ostale promo-manifestacije.

IMG 9982

Članovi Gospodarskog vijeća dobili su i informacije o novoosnovanim predstavništvima i uredima HGK u inozemstvu, projektu HGK Digitalna komora, te o objavljenom EU natječaju za sufinanciranje projektnih prijedloga znakova kvalitete Hrvatske gospodarske komore.

Članovi Gospodarskog vijeća donijeli su i odluku o dodjeli priznanja – plakete „Zlatna kuna“ Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, za najuspješnije tvrtke na području Virovitičko-podravske županije u 2017. god., koja će biti uručena dobitnicima na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća 11. prosinca. (HGK ŽK Virovitica, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content