GROZNICA ZAPADNOG NILA Na našem području dva oboljela, razvili teži oblik groznice

Na području Virovitičko-podravske županije dvije osobe ove sezone oboljele su od groznice zapadnog Nila, koju uzrokuje istoimeni virus koji se prenosi ubodom komarca. Potvrdio je to dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sv. Rok” Virovitičko-podravske županije.

-Jedna je osoba s područja Virovitice, a druga s područja Slatine. Oba pacijenta su za sad dobro i stabilno, s tim da je jedan pacijent bio u vrlo lošem stanju s obzirom da je osoba koja je imala transplantaciju i zbog toga joj je imunitet bio narušen. To je vjerojatno razlog koji je doveo do ispoljavanja tako teške kliničke slike – rekao je dr. Venus ističući kako su se kod njih razvili simptomi koji pogađaju samo izrazito mali broj zaraženih.

IMG 2188
Foto: K. Toplak

-Klinička slike se razvila u svoj svojoj punini, bio je zahvaćen središnji živčani sustav, a jedno vrijeme pacijent čak nije bio pri svijesti, ali ponavljam sada je puno bolje – rekao je dr. Venus.

-Riječ je o dvoje pacijenata koji su oboljeli ove sezone, a podatak iznosimo na kraju sezone kako bismo se na vrijeme pripremili već za sljedeću godinu. Ako gledamo ukupan broj oboljelih u zemljama u okruženju, gdje se broj oboljelih kreće u stotinama, kao i velik broj umrlih, nažalost, možemo reći kako je u našem slučaju ipak riječ o malom broju. No, činjenica je da su naša istraživanja pokazala kako na našem području virus postoji, postoje i komarci koji ga prenose, kao i velik broj osjetljivih osoba, stoga je već danas potrebno krenuti u prevenciju, odnosno suzbijanje komaraca – pozvao je dr. M. Venus koji je rekao kako će Zavod o tom problemu javnost detaljnije upoznati i putem letka.

ZIKA zzjzvpz page 001

Smanjiti površine pod vodom stajaćicom prvi je korak u suzbijanju nastanka komaraca, a zatim i “šira” slika, borba s većim površinama kao što su ribnjaci, bare, rijeke. – Svatko već danas može krenuti u borbu protiv komaraca. Apeliram da se za sljedeću godinu u proračun uvrsti i stavka za dezinsekciju, po uzoru na sredstva za deratizaciju, a koja su već godinama standardni dio proračuna. Nažalost, drugi način borbe protiv komaraca i ovog virusa ne postoji, osim dobre preventive – poručuje dr. M. Venus.

Podsjećamo, groznica Zapadnog Nila ima sve simptome kao i sezonska gripa, a javlja se od 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Prema riječima doktora Venusa kod većine osoba zaraženih virusom ne razvija se klinička slika bolesti, tek se kod manjeg broja oboljelih javljaju simptomi slični gripi. Kod još manjeg broja zaraženih javljaju se teži simptomi poput ukočenosti vrata, dezorijentacije, tremora, konvulzija, mišićne slabosti, a može se manifestirati i encefalitis (upala mozga), meningitis (upala moždanih ovojnica) ili meningoencefalitis. Kod težih slučajeva ti simptomi mogu trajati nekoliko tjedana te izazvati trajna neurološka oštećenja, a ponekad i smrt. (www.icv.hr, ml; mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content