HUMANITARCI NE POSUSTAJU U Slatinu i Orahovicu stigla nova donacija medicinskih pomagala iz Francuske

Francuska humanitarna organizacija FRATERNITE CATALOGNE CROATIE iz grada Perpignana pomaže potrebite u Hrvatskoj od 1992. godine. U početku je to bila pomoć širokog opsega od hrane, odjeće i lijekova za prognanike i izbjeglice smještene na slatinskom području, ali i šire, pa i u Bosanskoj Posavini. Kasnije su se „specijalizirali“ za medicinska pomagala, kao što su invalidska kolica, štake, stolice za WC, hodalice, pelene za inkontinenciju i što je najvažnije medicinske krevete s dekubitalnim madracima za nepokretne bolesnike.

utovar france
Foto: CK Slatina

Takvih kreveta samo na slatinskom području podijeljeno je preko 500 i mnogi još nisu vraćeni Crvenom križu iz raznih razloga.
– To znači da novim bolesnicima ne možemo pružiti ovu toliko potrebnu uslugu koja olakšava liječenje i kvalitetu života i njima i njihovim ukućanima. Novi tegljač ovih medicinskih pomagala stigao je u društva Crvenog križa Slatine i Orahovice prije dva dana i iskrcan u njihovim derutnim skladištima – govori nam Vlatko Jelenčić iz Crvenog križa Slatina, dodavši kako je to rezultat dugogodišnjeg kontinuiranog rada o svome trošku prvenstveno supružnika Ivana i Carmen Perković, predsjednice udruge Josett Roig i prijatelja Francuza koji pomažu kod ukrcaja tegljača za Hrvatsku.

istovar slatina
Foto: CK Slatina

-„Spiritus movens“ cijele ove uspješne humanitarne priče Ivan Perković, rođeni Orahovčanin ne žali ni svoga vremena, ni novca kako bi neki „komad“ ovih medicinskih pomagala u svome karavanu dovezao od donatora 100 i više km udaljenog od njihovog skladišta. Određeni predmeti i namještaj, jer oni i prazne kuće za prodaju, prodaju se na buvljoj pijaci kako bi se zaradili novci za trošak transporta do Hrvatske. Nama u Hrvatskoj neshvatljivo je da netko već godina daje sve od sebe kako bi olakšao život nekome 1.600 km udaljenom. Znamo da takvu humanost našim francuskim prijateljima ne možemo riječima hvale uzvratiti. Ono što možemo je postajati svakim danom sve više humani i otvoreni za potrebe čovjeku u svojoj blizini – ističe V. Jelenčić. (www.icv,hr, vj)

istovar orah
Foto: CK Slatina

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content