IZ DRUGIH MEDIJA: NA DANAŠNJI DAN Početak formiranja 1. gardijske brigade Tigrovi

Proces formiranja proslavljene 1. gardijske brigade Tigrovi započeo je petog studenoga 1990. godine. Dogodilo se to u bazi Rakitje pokraj Zagreba, gdje je tog dana formirana Jedinica za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Formirana je od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije – prenosi povijest.hr

Sljedeće godine, 12. travnja 1991., donijeta je Odluka o osnivanju Zbora narodne garde, a postrojba iz Rakitja postaje 1. A brigada ZNG-a podijeljena u šest bojni. Bojne Tigrova nazivale su se prema bazama ili kodnim nazivima: 1. bojna – Vrapče (ćuk), 2. bojna – Rakitje (kos), 3. bojna – Pionirac, po Pionirskom gradu (žuna), 4. bojna – Kumrovec pa Petruševac (gavran), 5. bojna – Vinica kod Varaždina (oblak), 6. bojna – Tomislavac, po planinarskom domu na Sljemenu (orao).

U prvoj fazi djelovanja istakli su se u hvatanju srpskog zločinca Arkana, te u akciji na Plitvicama upamćenu kao Krvavi Uskrs. Tijekom 1991. godine Tigrovi sudjeluju na ratištima u Slavoniji, posebno se istaknuvši u operaciji “Orkan 91” kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije. Sredinom 1992. brigada odlazi na dubrovačko ratište gdje deblokiraju grad te do kraja godine oslobađaju najjužniji dio Hrvatske. Sljedeće godine sudjeluju u akciji Maslenica.

Godine 1994. Tigrovi uglavnom provode u treningu i opremanju, da bi 1995. sudjelovali u operacijama Bljesak i Oluja.

Tijekom Domovinskog rata kroz postrojbu je prošlo oko 11.000 pripadnika. Poginulo ih je 367, a 1.711 ih je ranjeno, dok je 201 pripadnik prošao mučenja u srpskim logorima.

Šestorica Tigrova još uvijek se vode kao nestali.

(dk, povijest.hr)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content