Maturanti gimnazijalci Srednje škole Marka Marulića Slatina posjetili Vukovar

foto: SŠ Marka Marulića Slatina

Već tradicionalno krajem studenoga maturanti gimnazijalci Srednje škole Marka Marulića Slatina posjećuju herojski grad Vukovar. I ove godine slatinska HVIDRA financirala je autobus kojim su učenici otputovali i obišli vukovarska mjesta sjećanja.

Prva postaja bilo je Mjesto sjećanja Vukovar 1991. gdje su učenici obišli muzejski postav u bolnici koja je tijekom Domovinskog rata stradala, kako zgrada tako i osoblje i ranjenici u njoj. Najprije su pogledali kratak uvodni film koji ih je uveo u događanja od kolovoza do kobnog 18. studenoga 1991. Nakon obilaska muzejskog postava u bolnici slijedeća postaja nam je bila vojarna, Memorijalni centar Domovinskog rata. Tu je učenike kroz muzejski postav vojarne proveo pukovnik Franjo Čanaki. Vojarna sada služi kao vojni muzej i to isključivo za razdoblje Domovinskog rata.

foto: SŠ Marka Marulića Slatina

Pukovnik je detaljno objasnio uvodna događanja prije agresije srpskih pobunjenika 1991. godine, demografsku i vojnu situaciju koja je bila u Vukovaru i okolici, te napore koje su Vukovarci i branitelji, pristigli iz različitih dijelova Hrvatske, podnijeli u zadržavanju četvrte vojne sile u Europi, tzv. Jugoslavenske narodne armije i paravojnih postrojbi. Naglasio je važnost tromjesečnog zadržavanja okupatora na prostoru Vukovara i neposredne okolice. Učenici su imali priliku razgledati teško vojno naoružanje i ući u tenkove i oklopna vozila.

foto: SŠ Marka Marulića Slatina

Uslijedio je posjet Križu na ušću Vuke u Dunav, te obilazak Spomen doma Ovčara gdje su učenici u spomen na žrtve ubijene i pokopane u masovnoj grobnici zapalili lampione. S posebnim pijetetom prisjetili su se civilnih žrtava koje su sahranjene na Memorijalnom groblju, kao i zapovjednika obrane Vukovara. Zračni križ i bijeli križevi ostavili su duboki dojam na učenike i njihove nastavnike.

foto: SŠ Marka Marulića Slatina

Učenike je posebno razveselio posjet jedinstvenom muzeju na svijetu posvećenom samo jednoj pretpovijesnoj kulturi, vučedolskoj kulturi. Zanimljivo stručno vodstvo gđe. Majer i neprocjenjivi izložbeni eksponati učinili su posjet muzeju nezaboravnim.

Terensku nastavu zaključili su posjetom Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

foto: SŠ Marka Marulića Slatina

Učenici i nastavnici zahvalili su se Udruzi HVIDR-a Slatina na suradnji u realizaciji posjeta Vukovaru, gradu heroju.

(www.icv.hr, adf, SŠ Marka Marulića Slatina)